Forum žena SDP-a: "Za muškarce, koji kleče po trgovima, bilo bi bolje da se mole za veću sigurnost žena"

VV | 30.1.2024. u 11:36h | Objavljeno u Aktualno

Socijaldemokratski Forum žena SDP-a Varaždinske županije oglasio se priopćenjem u kojem "izražavaju duboku zabrinutost za stanje ženskih prava žena u Hrvatskoj".

- Po pitanju života smatramo da svaka žena mora imati pravo na izbor pa tako i odlučivati o svom tijelu te imati osiguranu mogućnost za legalan i medicinski dostupan prekid trudnoće.

Nažalost muškarci koji kleče po trgovima u Hrvatskoj mole se za čednost žena, a svojim zahtjevima pokušavaju  nas vratiti u srednji vijek. Bilo bi puno bolje da svoje molitve upute i za sigurnost žena jer se fizičko i psihičko zlostavljanje nad ženama svakodnevno povećava, a osobito slučajevi obiteljskog nasilja - poručuju iz SDP-a dodajući da je posljednjih 20 godina u Hrvatskoj ubijeno više od 400 žena, a u protekloj godini prijavljeno je više od 11.500 slučajeva obiteljskog nasilja.

- Femicid je sve veći problem, a način glasanja o zakonu o femicidu u Hrvatskom saboru omalovažio je rješavanje ovog važnog pitanja za žene. Stoga podržavamo inicijativu Kluba vijećnika SDP-a u Županijskoj skupštinu da se Varaždinska županija proglasi županijom sigurnom za žene. To će uvjetovati veću prevenciju i kažnjavanje obiteljskog nasilja te sigurno okruženje za žene - zaključuju u SDP-u Varaždinske županije.