FIJASKO S mnogih strana čuju se kritike na jutrošnje online prijave za energetsku obnovu kuća

MGA/VV | 1.9.2020. u 18:28h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Jutros su u 9 sati otvorene dugoočekivane prijave na Poziv kojim Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Prijave su se prvi puta odvijale isključivo online putem. Iako su iz Fonda danas poručili da je sve dobro funkcioniralo i da im je pristiglo više od 7.000 zahtjeva, s brojnih se strana mogu čuti kritike onih koji su na vrijeme prikupili svu dokumentaciju ali jutros ni tijekom dva sata nisu mogli pristupiti internetskoj stranici Fonda tj. svom korisničkom računu i kliknuti na gumbić za prijavu.

Prvi je jutros Index.hr objavio poteškoće s online prijavama, a zatim i Večernji list prenosi ogorčene komentare čitatelja koji kažu da su bacili novac za energetsko certificiranje te poručuju da će angažirati odvjetnika.

Čitatelji postavljaju pitanje što će se sada dogoditi s onima koji su podnijeli svu potrebnu dokumentaciju, ali nisu uspjeli podnijeti i prijavu.

– Kako je i bilo objavljeno, jutros u 9 sati sjeo sam za računalo, logirao se i pokušao podnijeti prijavu. Ali, stranica je ostala smrznuta, nekako onako kao da su serveri na kojima leži 'pali'. Ništa se nije moglo učiniti. Kada je stranica ponovo profunkcionirala uvidio sam da nije moguće više podnijeti prijavu. Ispada da je sve zamišljeno po principu 'najbrži prst' a zapravo je ispao 'najsretniji prst - kaže čitatelj Večernjaka koji je pokušao ostvariti sredstva za energetsku obnovu svoje obiteljske kuće u Sesvetskom Kraljevcu. Smatra kako bi Fond morao uzeti u razmatranje i prijave koje bi se podnijele kasnije, nakon što je sustav opet profunkcionirao jer inače cijela stvar nema previše smisla.

- U ovom trenutku ne znam točno što da napravim, sasvim sigurno ću se posavjetovati s odvjetnikom da vidim koje su mogućnosti, čujem da će slično postupiti i drugi. Uglavnom, ovakav sustav nije dobar, nema previše veze radi li se o preopterećenju ili nečemu drugome - kaže ogorčeni čitatelj. Još se jedan čitatelj javio s riječima 'Prijave na fond za obnovu kuća čista prijevara. Od 9.00 do 11.30 nemogućnost prijave a nakon toga zatvoren natječaj. Bačen novac za certifikat i sakupljanje dokumentacije. Bivši ministar rekao da će se prijave primati par dana sada je odluka drugačija. Zašto? Kome se pogodovalo?".

Varaždinska županija proljetos je objavila natječaj kojim prijaviteljima na ovaj Poziv subvencionira trošak izrade certifikata koji je u pravilu iznosio 2.500 kuna. Oni koji su išli i na obnovljive izvore energije morali su izraditi i projekt pa se njihov trošak dokumentacije popeo i do 5.000 kuna.

Međutim, uvjet da prijavitelj dobije subvenciju je da Županiji dostavi račun certifikatora i dokaz prijave na Poziv Fonda, no sad će, po svemu sudeći, mnogi ostati i bez toga jer nisu uspjeli napraviti niti prvi korak tj. prijaviti se na Poziv

.