FARME, DIM Gradonačelnik pozvao na raspravu o svim objektima na koje se građani žale zbog smrada

MGA/VV | 10.6.2020. u 17:15h | Objavljeno u Aktualno

Tijekom aktualnog sata sjednice varaždinskog Gradskog vijeća, koja je upravo u tijeku u palači Herzer, SDP-ov vijećnik Neven Bosilj otvorio je pitanje peticije stanovnika Jalkovca vezano za djelovanje tvrtke Lotus i onečišćenje zraka. O toj su temi također u više navrata detaljno izvjestile Varaždinske vijesti.

Bosilj je pitao gradonačelnika zašto u Gradu nisu tražili da se za djelovanje navedene tvrtke napravi studija utjecaja na okoliš.

Gradonačelnik kaže da je Grad samo potvrdio odluku županijskog tijela da u tom slučaju nije potrebno izraditi studiju utjecaja na okoliš.

- Lotus je tvrtka koja ima svoje mjesto u gospodarenju otpadom. Inspektori su mi rekli da su rijetko vidjeli tako uređeni krug, uostalom ta je tvrtka tamo već 20-30 godina i radi prema svim propisima. A što se tiče peticije građana, riječ je o onima koji su se ilegalno spojili na kanal, a ti su bili najglasniji, to je tipično varaždinsko licemjerje. I kad su shvatili da ne smrdi od Lotusa nego fekalnih voda onda su počeli kopati sebi septičke jame - rekao je gradonačelnik te predložio da se napravi rasprava o svim objektima na koje se građani žale.

- Žale se da smrdi u Kućanu, smrdi u Jalkovcu jer su farme postavljene oko grada prije toliko godina, ali ljudi to je industrija. Žale se na paru iz Visa, tamo je bilo deset inspekcijskih nalaza i nisu ništa našli. Nemojte očekivati od mene da budem iznad inspekcijskih rješenja, kad god sam bio u Lotusu izgledalo je uzorno i uredno - rekao je gradonačelnik i ponovno pozvao vijećnike da se raspravi cijeli taj kompleks pitanja.