Europskim sredstvima opremljene 42 ambulante Doma zdravlja Čakovec i olakšan pristup invalidima

Napisao/la: -

Nakon otvorenja nove zgrade Doma zdravlja Čakovec koja u 32 ordinacije okuplja djelatnosti primarne zdravstvene zaštite, u četvrtak, 21. ožujka, održana je završna konferencija projekta „Povećanje broja usluga i poboljšanje pristupa i uvjeta u pružanju primarne zdravstvene zaštite u Međimurskoj županiji“ kojim je osigurana potrebna oprema za ambulante mreže Doma zdravlja.

Međimurski projekt jedan je od samo četiri na nacionalnoj razini koji su financirani bespovratnim sredstvima unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. 

 

Završna_konferencija__8.JPG

 

- Dom zdravlja Čakovec prvi je u Hrvatskoj realizirao ovakav projekt i prepoznao njegovu važnost za Međimurje. Nova oprema i adaptacija prostora od velikog su značaja za primarnu zdravstvenu zaštitu, a kvalitetno organizirana primarna znači manje posla za sekundarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno smanjenje redova i lista čekanja u Županijskoj bolnici - rekao je ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić naglasivši važnost suradnje zdravstvenih institucija s Međimurskom županijom i agencijom REDEA.

Nositelj projekta je Međimurska županija, zajedno s partnerom Domom zdravlja Čakovec, a projekt je započeo 23. ožujka 2017. godine. Nabavljeno je 710 komada dijagnostičko-terapijske i ostale medicinsko-tehničke opreme za pružanje zdravstvene zaštite na primarnoj razini u 22 ordinacije opće/obiteljske medicine, dentalne, ginekologije i pedijatrije Doma zdravlja Čakovec i 20 ordinacija koncesionara opće/obiteljske medicine, dentalne i pedijatrije.

Nabavljena nova i kvalitetna oprema omogućit će obavljanje većeg broja dijagnostičko-terapijskih postupaka na lokalnoj razini i u cijelom Međimurju. Liječnici mogu uvesti brojne nove usluge i nadograđivati svoje znanje kroz edukacije te u konačnici razvijati primarnu zdravstvenu zaštitu kao kvalitetnu bazu čitavog zdravstvenog sustava, kako je istaknula, dr.med.spec. obiteljske medicine Renata Hranjec.

Završna_konferencija__14.JPG

 

- Želimo smanjiti broj upućivanja pacijenata u Županijsku bolnicu Čakovec, a za naše pacijente to znači da zdravstvena usluga postaje još dostupnija i da veći broj zdravstvenih problema mogu riješiti u ordinaciji svog liječnika što je u današnje vrijeme izrazito bitno - rekla je Hranjec.

Ginekologinja Ines Tizaj dodala je da su ginekološke ambulante opremljene značajnom opremom za svakodnevni rad, od koje je najvažniji 3D ultrazvuk velike rezolucije koji omogućuje otkrivanje fetalnih anomalija u vrlo ranom stupnju trudnoće i ima mogućnost trodimenzionalnog prikaza ploda. Nabavljen je i uređaj za sterilizaciju instrumenata koji omogućuje bržu protočnost pacijentica.

Pored navedenoga, ovim projektom riješen je i problem neadekvatnog pristupa osobama s invaliditetom i adaptirani su sanitarni čvorovi u ordinacijama Doma zdravlja u Nedelišću, Prelogu, Donjem Kraljevcu, Murskom Središću i Svetoj Mariji.

- Ugrađena su dizala, pristupne rampe, natpisi na Brailleovom pismu, taktilne crte vođenja i upozorenja te će osobama s invaliditetom, slijepim i slabovidnim osobama biti olakšano kretanje i informiranje unutar ordinacija. Velik je ovo korak naprijed za nas te zahvaljujemo Međimurskoj županiji što vodi brigu i unaprijeđuje kvalitetu našeg života - naglasila je predsjednica Saveza udruge osoba s invaliditetom Međimurske županije Nada Igrec.

 

Završna_konferencija__10.JPG

 

- Provedbom projekta povećali smo kvalitetu zdravstvene zaštite na primarnoj razini, prije svega u izoliranim i udaljenijim područjima Međimurske županije te je povećan broj usluga pružatelja zdravstvene zaštite čime će biti smanjen broj uputnica za bolnice za 8%. Ovo je projekt koji daje efikasnost, kvalitetu i poboljšava dostupnost zdravstva za sve naše građane te ćemo se i dalje uključivati i poticati ulaganja u bolju budućnost, kvalitetu i sretniju zajednicu - zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Ukupna vrijednost projekta je 7,6 milijuna kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobiveno 6,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a Međimurska županija sufinancirala je iznos od 1,14 milijuna kuna. Projekt je vodila Mateja Hranjec Varga, a pojedinosti samog projekta na konferenciji za medije predstavila je Sandra Majsan ispred REDEA-e.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.