Europskim sredstvima do ugradnje dizala u zgrade, prijave do 31. siječnja Foto: VV arhiva / ilustracija

Europskim sredstvima do ugradnje dizala u zgrade, prijave do 31. siječnja

Varaždinske vijesti | 12.1.2019. u 14:30h | Objavljeno u Aktualno

- Pozivam i potičem sve upravitelje zgrada i predstavnike stanara u zgradama gdje nema lifta, a imaju uvjete da se ugrade, da je jave na pretpoziv koji je u tu svrhu objavila Hrvatska gospodarska komora. Grad Varaždin je spreman pomoći stanarima takvih zgrada i koordinirati aktivnosti pa čak i sufinancirati kad dođe vrijeme za to. Upravo stoga molim sve da se jave na natječaj koji je otvoren do 31. siječnja – istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok.

Hrvatska gospodarska komora je na svojim internetskim stranicama objavila pretprijavni proces za ugradnju osobnih dizala financiranih iz EU projekta “Dostupnost do stana”. Projekt provode u suradnji s Hrvatskom udrugom za dizala i Koordinacijskim odborom društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske. Projekt se odnosi na višeetažne stambene građevine, a trošak ugradnje pojedinačnog dizala procjenjuje se na 350.000 kuna, od čega bi 85% bilo financirano iz EU fondova, dok bi ostatak od 15% podmirili stanari.

Prema najavama iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, početak realizacije projekta ugradnje dizala u postojeće višeetažne stambene građevine koje nemaju dizalo očekuje se u drugoj polovici 2019. godine. Hrvatska gospodarska komora procjenjuje da u Republici Hrvatskoj postoji čak 16.000 stambenih građevina s tri ili više katova bez dizala, što negativno utječe na kvalitetu života starijih ili manje pokretnih osoba, kao i osoba s invaliditetom.

Hrvatska gospodarska komora pozvala je predstavnike suvlasnika višeetažnih stambenih građevina koje nemaju dizalo da ispune pretprijavu na internetskoj stranici: hgk.hr/predprijava-za-ugradnju-osobnih-dizala-financiranih-iz-eu-projekta-dostupnost-do-stana, kao iskaz interesa za sudjelovanje u ovom projektu.