Europski parlament o aktualnoj energetskoj situaciji, minimalnim plaćama i klimatskim promjenama

| 12.9.2022. u 08:38h | Objavljeno u Aktualno

U ponedjeljak će se raspravljati o zakonu kojim se utvrđuju ciljevi uštede energije u EU-u, a u utorak o energiji iz obnovljivih izvora. Uvođenje obnovljivih izvora energije trebalo bi smanjiti emisije stakleničkih plinova za 16 posto kada je riječ o prometu. Zastupnica Sunčana Glavak zadužena je za rad na izvješćima o smanjenju emisija u zrakoplovstvnom prometu. Glasovanje će uslijediti u srijedu.

Zastupnici će u utorak raspravljati s Vijećem i Komisijom o odgovoru EU-a na porast cijena energije. O rezoluciji će se glasovati na plenarnoj sjednici u listopadu. Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske osigurala je nikad izdašniji paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu vrijedan 21 milijardu kuna koji je prošli četvrtak predstavio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Primjerene minimalne plaće u EU-u

Zastupnici će u utorak raspravljati, a u srijedu glasovati o tome kako riješiti problem siromaštva unatoč zaposlenju te kako povećati životni standard i potaknuti kolektivno pregovaranje.

Stanje Europske unije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu će održati govor o stanju Europske unije u kojem će se osvrnuti na rezultate rada Komisije i buduće planove, posebno kada je riječ o solidarnosti EU-a s Ukrajinom, sankcijama protiv Rusije, trenutačnom povećanju cijena energije te mjerama za osiguravanje opskrbe energijom.

U posljednjih 30 godina zbog krčenja izgubljeno područje površinom veće od EU-a

Sjednica će u ponedjeljak započeti raspravama o Uredbi o krčenju šuma te Novoj strategiji EU-a za šume do 2030., kojom se osigurava održivo gospodarenje europskim šumama. Poduzeća bi trebala osigurati da proizvodi koji dolaze na europsko tržište ne potječu s iskrčenih ili degradiranih zemljišta.

Posljedice klimatskih promjena, utjecaj pandemije na djecu i mlade, kohezijska politika, obraćanje finske premijerke

Zastupnici će u utorak s predstavnicima Europskog vijeća i Europske komisije otvoriti pitanje povećanja napora EU-a u borbi protiv klimatskih promjena koje pogađaju stanovništvo u vidu posljedica suše, požara i drugih ekstremnih vremenskih pojava.

U posljednje dvije pandemijske godine udio djece i mladih koji se suočavaju s problemima mentalnog zdravlja porastao je na 20-25 posto. Zastupnici će u ponedjeljak raspravljati kako je obustava obrazovnih, kulturnih i sportskih aktivnosti te aktivnosti za mlade utjecala na djecu i mladež u EU-u.

U prethodnom sedmogodišnjem financijskom okviru putem kohezijske politike osigurane su potpore za više od 1,4 milijuna poduzeća, pružena je pomoć za 45,5 milijuna osoba prilikom integracije na tržište rada, a BDP u najnerazvijenijim regijama porastao je za do 5 posto. U Europskom će se parlamentu u srijedu raspravljati o izvješću o gospodarskoj, socijalnoj i teritorijalnoj koheziji u EU-u.

Finska premijerka Sanna Marin u utorak će ujutro iznijeti svoja stajališta o trenutačnoj situaciji u Europi i njezinoj budućnosti u sklopu rasprava o temi „Ovo je Europa”. U prethodnim raspravama sudjelovali su premijeri Estonije, Italije, Irske, Hrvatske i Grčke.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci