Europarlamentarci protiv bacanja neprodane jestive hrane Foto: VV arhiva/ilustracija

Europarlamentarci protiv bacanja neprodane jestive hrane

I.D./Varaždinske vijesti | 20.1.2016. u 13:27h | Objavljeno u Aktualno

100 milijuna tona - toliko se hrane godišnje baci u Europi u kojoj je 125 milijuna ljudi suočeno s prijetnjom od siromaštva. No, zastupnici Europskog parlamenta odlučili su tome stati na kraj, a  među onima koji se snažno protive bacanju hrane, smatrajući da hranu treba donirati i time osigurati obrok onima koji gladuju, je i hrvatska zastupnica Marijana Petir.

Petir je potpisala pisanu izjavu o doniranju neprodane jestive hrane dobrotvornim organizacijama, kojom zastupnici Europskog parlamenta traže od Europske komisije i Vijeća da u suradnji s prehrambenim sektorom istraže mogućnost donošenja programa na razini EU-a kako bi se potaknulo supermarkete da neprodanu jestivu hranu daju dobrotvornim organizacijama. Izjava je prikupila podršku većine zastupnika Europskog parlamenta, čime je službeno i usvojena.

- Pisana izjava predstavlja još jedan doprinos suzbijanju gladi i siromaštva. U izjavi zastupnici ističu da svakom četvrtom Europljaninu prijeti siromaštvo, dok ih 16 milijuna oskudijeva u kvalitetnoj hrani te napominju kako se velik broj još uvijek jestivih prehrambenih proizvoda ne proda ili povuče iz prodaje te uništi. To se posebno odnosi na proizvode kojima istječe rok trajanja, artikle koji su ostali nakon privremenih akcija, te voće i povrće čiji se izgled ne smatra standardnim - istaknula je Petir.

Marijana Petir je napomenula da je Europski parlament već usvojio Rezoluciju o učinkovitoj upotrebi resursa: prijelaz na cirkularnu ekonomiju koja, uspostavljajući prijelaz na kružno gospodarstvo, uključuje i odredbe vezane upravo uz problem bacanja hrane te se usmjerava prema nultoj stopi otpada. Europska pučka stranka, čija je Petir članica, podnijela je i amandmane na ovu rezoluciju koji su usvojeni, a kojima se poziva Komisiju da u državama članicama potiče praksu da se u maloprodajnom prehrambenom sektoru proizvodi koji se ne prodaju podijele dobrotvornim udrugama, kao i da pri provedbi procjene učinka novih relevantnih zakonodavnih prijedloga ocijeni njihov potencijalni učinak na otpad od hrane.

Zastupnici se zalažu da se supermarkete potakne da neprodanu jestivu hranu daju dobrotvornim organizacijama. Neke države već su poduzele mjere za poticanje doniranja neprodane hrane. Među njima je i Hrvatska u kojoj je krajem prošle godine ukinut PDV na donaciju hrane. Ovime je omogućeno da se hrana donira dobrotvornim organizacijama koje će je dostaviti onima kojima je ona najpotrebnija, ali bez plaćanja PDV-a na donaciju, što je do sada uvelike onemogućavalo postupak donacije hrane. Prema procjenama, u Hrvatskoj se godišnje baci 400.000 tona hrane dok svaki peti stanovnik Hrvatske živi na rubu siromaštva.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci