EPPO istražuje bivšu ministricu i zaposlenike ministarstva zbog zlouporabe položaja i vlasti

Varaždinske vijesti | 8.12.2023. u 11:15h | Objavljeno u Aktualno

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) službeno je pokrenuo istragu protiv dviju osoba – bivših ministara i bivših zaposlenika hrvatskog Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) – zbog zlouporabe položaja i vlasti.

Ovo je uslijedilo nakon izvida provedenih u suradnji s Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Odgovornost bivšeg ministarstva MRRFEU-a bila je osigurana zakonito trošenje sredstava Europske unije i nacionalnih sredstava, kao i da postupci javne nabave koje provodi MRRFEU budu provedeni sukladno zakonu.

Međutim, provedenim izvidima utvrđeno je da je bivša ministrica u razdoblju od svibnja 2017. do srpnja 2019. nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima koji nisu bili u opravdane službene već u privatne svrhe, i kao takvi nisu bili prihvatljivi za financiranje sredstvima Unije. , ploča javnim novcem.

Tako postoji osnovana sumnja da je u najmanje devet navrata nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima dijelom plate s pozicije reprezentacije Kabineta ministarstva kao trošak reprezentacije u službene svrhe, iako za to osnova nije bilo, a dijelom uključiti u troškove nabave Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Ovakvim plaćanjem privatnih troškova u ugostiteljskim objektima javnim sredstvima bivša ministarka stekla je nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 9.732,35 eura – na štetu financijskih interesa EU (85%) i Republike Hrvatske (15%).

Također se sumnja da je bivša zaposlenica MRRFEU-a, koja je bila zadužena za organizaciju službenih aktivnosti u ime Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva, pripremila jednostavan postupak javne nabave, te je poduzela sve radnje potrebne za troškove rođendanske proslave bivšeg ministarstva u restoranu budu pokriveni bespovratnim sredstvima iz Oprerativnog programa konkurentnost i kohezija.

Slijedom toga, iznos od najmanje 1.353,77 eura nastao u privatne svrhe bivšeg ministarstva, plaćen je sredstvima iz EU fondova (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%).