EPPO: Gotić za posao dao najmanje 130.000 eura mita

vv | 11.10.2023. u 12:19h | Objavljeno u Aktualno

Zbog davanja i primanja mita te trgovanja utjecajem kod dobivanja posla sanacije jame Sovjak u Viškovu kod Rijeke, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv dvojice osumnjičenih, i to Roberta Gotića, poduzetnika i bivšeg vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću iz redova HDZ-a, te Miroslava Šaravanja, vlasnik vinkovačke tvrtke Sokol, koji je bio i zamjenik predsjednice Gospodarskog vijeća Županijske komore, kojeg je vodila majka bivše ministrice Gabrijele Žalac.

-Na temelju rezultata izvida provedenih u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), postoji osnovana sumnja da su dvojica osumnjičenika sklopila dogovor o podmićivanju i trgovini utjecajem. Prema tom dogovoru, drugoosumnjičeni je koristio svoj utjecaj i veze u određenim trgovačkim društvima i financijskim institucijama da bi osigurao za prvoosumnjičenoga, osnivača i vlasnika trgovačkog društva, svu potrebnu pomoć kod relevantnih poslovnih subjekata i institucija u pogledu poslovnih aktivnosti i ostvarenja poslovnih ciljeva prvoosumnjičenikova trgovačkog društva. Zauzvrat mu je prvoosumnjičeni pristao platiti određeni novčani iznos, navodi EPPO.

Gotić bi, kako sumnja EPPO, predvodio zajednicu ponuditelja u prijavi na javni postupak za “Projektiranje i izvođenje radova sanacije jame Sovjak”, čija je ukupna vrijednost bila viša od 44 milijuna eura (337.000.000,00 kuna) s PDV-om, od čega je 85% bilo sufinancirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, do mu je Šaravanja "osigurao daljnje neometano odvijanje poslovanja, kao i svu potrebnu pomoć u rješavanju poteškoća koje su se pojavile u fazi provedbe projekta".

-Osnovano se sumnja i da je prvoosumnjičeni zatražio od drugoosumnjičenoga da se pobrine da trgovačko društvo prvoosumnjičenoga od banke dobije odobrenje zatraženog kreditnog okvira, budući da je prvoosumnjičenik trebao osigurati nastavak svojih poslovnih aktivnosti vezanih uz druge ugovore. Prema prikupljenim dokazima, kao nagradu za dogovoreno, prvoosumnjičeni je u tri navrata isplatio drugoosumnjičenome ukupni iznos od najmanje 130.000 eura, odnosno 990.000 kuna, navodi EPPO na čiji je zahtjev Županijski sud u Zagrebu izdao nalog za  privremenu blokadu imovine Šaravanji.

Ovo je prvo proširenje istrage u slučaju Sovja, koji je EPPO lani pokrenuo usporedno sa slučajem Pročistač u kojem su, uz Gotića, osimnjičeni i Željko Bunić te Stjepan Ptiček, protiv kojih je istraga nedavno proširena.