EPPO dodatno proširuje istragu primanja i davanja mita u slučaju Pročistač

vv / eppo | 28.9.2023. u 18:40h | Objavljeno u Aktualno

Ured europskoj javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu donio je rješenje o provođenju i proširenju istrage protivŽeljk Bunića i Stjepana Ptičeka, koji su uz Roberta Gotića osumnjičeni za primanje i davanje mita u vezi s namještanjem poslova oko dogradnje varaždinskog pročistača otpadnih voda sufinanciranih EU sredstvima. Naime, još u srpnju 2022, EPPO je izvijestio da je njegov ured u Zagrebu pokrenuo istragu protiv ove trojice zbog sumnje na primanje i davanje mita, vezano za provedbu projekta Dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (Projekt UPOV) u  Varaždinu. Svi su  uhićene 14. srpnja 2022. godine nakon istražnih radnji provedenih u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

U svibnju ove godine, istraga je proširena po prvi puta, jer je istragom utvrđena osnovana sumnja da su prvi i drugi od trojice osumnjičenika, dakle Gotić i Bunić, dogovarali pogodovanje društvu drugoosumnjičenoga u provedbi projekta financiranog sredstvima EU u zamjenu za radove na obnovi kuće.

No, to nije sve. Kako je utvrđeno daljnjim istražnim radnjama, drugoosumnjičen Bunić i trećeosumnjičeni Ptiček su dogovorili da će drugoosumnjičeni poduzeti sve potrebne radnje kako bi EcoEnergy, trgovačko društvo trećeosumnjičenog Stjepana Ptičeka, dobilo poslove od trgovačkog društva Varkom u kojem je  drugoosumnjičeni bio direktor, u zamjenu za isplatu 10% ukupne vrijednosti ugovora drugoosumnjičenome. Utvrđeno je da je slijedom ovoga dogovora drugoosumnjičeni Bunić osigurao dodjelu 39 ugovora društvu trećeosumnjičenoga Ptičeka. Ukupno je društvo u kojem je drugoosumnjičeni bio direktor isplatilo društvu trećeosumnjičenoga 681.974 eura (5.138.338,71 kuna).

Prikupljeni dokazi ukazuju da je trećeosumnjičeni Ptiček zauzvrat isplatio dio ukupno dogovorenog iznosa od 68.197 eura (513.833,87 kuna) namirujući privatne troškove drugoosumnjičenoga Bunića, koji se odnose na izgradnju i opremanje njegove nekretnine. Također se pokazalo da je on u svom trgovačkom društvu formalno zaposlio – ali samo na papiru – suprugu drugoosumnjičenoga te da joj je on isplaćivao mjesečnu plaću i pripadajuće doprinose na teret svoga društva. Time je trećeosumnjičeni Ptiček drugoosumnjičenome ukupno platio mito od 40.511 eura (305.236,25 kuna).

Neki od tako dodijeljenih ugovora bili su sufinancirani iz Kohezijskog fonda EU, uključujući i onaj najveće vrijednosti. U nastavku istrage provest će se dodatne istražne radnje radi utvrđivanja svih okolnosti kaznenih djela obuhvaćenih istragom.