ilustracija

EMA odobrila cjepivo Pfizera za djecu od 12 do 15 godina

Varaždinske vijesti/HRT | 28.5.2021. u 22:00h | Objavljeno u Aktualno

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je danas korištenje cjepiva protiv koronavirusa Pfizer/BioNTecha za djecu u dobi od 12 do 15 godina, čime je ono postalo prvo cjepivo koje je odobreno za adolescente u 27 zemalja članica EU-a, objavio je portal HRT-a.

Slično odobrenje to je cjepivo već dobilo u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Odobrenje EMA-e dolazi nekoliko tjedana nakon što je započela procjenu proširenja primjene cjepiva kako bi se obuhvatila djeca u dobi od 12 do 15 godina.

Cjepivo se u Europskoj uniji već koristi za one u dobi od 16 godina i starije.

EMA je rekla da su potrebne dvije doze u dobnoj skupini od 12 do 15 godina i da bi se trebale primjenjivati s razmakom od najmanje tri tjedna. Sada je na pojedinim državama EU-a da odluče hoće li i kada ponuditi cjepivo tinejdžerima, dodaje se.

Cijepljenje djece i mladih smatra se ključnim korakom prema postizanju "imuniteta krda" i gašenju pandemije.

Međutim, davanje cjepiva mlađim ljudima u bogatim zemljama dok mnogi dijelovi svijeta čekaju doze za starije i ranjivije ljude izazvalo je zabrinutost.

Pfizer i BioNTech objavili su u ožujku podatke ispitivanja po kojima njihovo cjepivo nudi stopostotnu zaštitu od te bolesti, a ispitivanje je provedeno na 2260 adolescenata u dobi od 12 do 15 godina.

Također je utvrđeno da se cjepivo dobro podnosi u toj dobnoj skupini, objavio je portal HRT-a.