Dvekaru još jedan mandat na čelu Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak” Varaždinske županije

VV | 21.4.2022. u 12:20h | Objavljeno u Aktualno

Brigadni general Željko Dvekar nastavlja voditi Zajednicu branitelja HDZ-a „Gojko Šušak” Varaždinske županije. Odlučeno je tako u srijedu u Turčinu na izbornoj skupštini Zajednice na kojoj su okupljeni članovi dosadašnjem predsjedniku Dvekaru još jednom dali povjerenje izabravši ga predsjednikom i u narednom dvogodišnjem mandatu.

Uz članove i brojne uvažene goste skupštini su prisustvovali i Stjepan Adanić, izaslanik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Andreja Plenkovića, predsjednik i tajnik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak” na nacionalnoj razini, general Miljenko Filipović i pukovnik Kruno Cavrić, generalni konzul u Pečuhu Drago Horvat, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec te predsjednik Općinskog vijeća Općine Gornji Kneginec Marko Brezovec kao domaćin.

Zahvalivši svim članovima na povjerenju, brigadni general Dvekar osvrnuo se na protekle dvije godine naglasivši kako su u tom razdoblju Hrvatsku zadesile brojne nedaće, prije svega pandemija koronavirusa, ali i petrinjski i zagrebački potresi.

– Aktivnosti Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak bile su usmjerene na pružanje pomoći pučanstvu, kao i angažiranost naših članova u sustavu civilne zaštite – rekao je Dvekar dodavši kako su članovi Zajednice aktivno sudjelovali u obilježavanju svih značajnih obljetnica.

– Ne smijemo zaboraviti ni novija događanja na svjetskoj sceni gdje se ponovno uočava angažiranost Zajednice branitelja Varaždinske županije u smislu prikupljanja humanitarne pomoći, kao i u prijevozu i zbrinjavanju izbjeglih ukrajinskih osoba – poručio je Dvekar zaključivši kako s ponosom može reći da su njihovi članovi bili i jesu aktivan čimbenik društveno-političkog života u Varaždinskoj županiji.

Kako je naglasio župan Stričak, varaždinski branitelji, pripadnici slavnih varaždinskih postrojbi, 104. brigade HV-a, Tigrova, Puma, Roda i policijskih postrojbi doista jesu „prvi u ratu, prvi u miru”.

– Nakon oslobađanja varaždinskog područja upravo te postrojbe bile su oštrica hrvatskih oružanih snaga, od Vukovara do Dubrovnika kada se branila i oslobađala naša domovina. Dan danas u svim kriznim situacijama, bez obzira govorimo li o poplavama, potresima ili o pružanju pomoći ukrajinskim izbjeglicama, branitelji su ti koji uz naše građane među prvima uskoče potrebitima u pomoć – rekao je župan Stričak.

Istaknuvši kako se slavnih ratnih dana treba prisjećati s ponosom, a u budućnost gledati s entuzijazmom i optimizmom, Stričak je poručio kako sve županijske investicije i projekti upravo to imaju za cilj – omogućiti građanima što bolju i kvalitetniju budućnost.

– S mislima usmjerenima prema sretnijoj budućnosti i osiguravanju kvalitetnog života svih naših stanovnika, pogotovo mladih, ostaju nam počast i sjećanje na dane ponosa i slave – zaključio je Stričak.

Izaslanik premijera Plenkovića, general Stjepan Adanić prisjetio se ratnih zbivanja 1991. godine naglasivši kako je pobjeda u Varaždinu otvorila put prema pobjedi Republike Hrvatske.

– 22. rujna 1991. godine Varaždin je Hrvatskoj dao preko 100 tenkova. Na ovu, najveću pobjedu svi možemo biti ponosni – poručio je Adanić.

Predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak” na nacionalnoj razini, general Miljenko Filipović napomenuo je kako je sadašnja Vlada premijera Plenkovića učinila najviše za hrvatske branitelje, Hrvatsku vojsku i policiju.

– Vraćeno je dostojanstvo hrvatskim braniteljima, vraćeno je dostojanstvo hrvatskim vojnicima. Hrvatski vojnik je stavljen u prvi plan. Iako su tvrdili da je to nemoguće, vratili smo pobjedniku Hrvatsku vojsku, u herojski grad Vukovar, Sinj, Ploče, Varaždin i Pulu – vratili smo ju među svoj narod – rekao je Filipović.

Osim novog-starog predsjednika i 21 člana Županijskog odbora, na izbornoj skupštini izabrana su i dva potpredsjednika, Tomislav Kranjčec i Ivo Loborec, tajnik je Nenad Šantek, a za rizničara je izabran Dražen Zebec.