Duhovska devetnica u Varaždinu počinje 27. svibnja

VV | 24.5.2022. u 08:41h | Objavljeno u Aktualno

I ove godine Ured za pastoral mladih organizirat će Duhovsku devetnicu uoči same svetkovine Duhova (27. svibnja - 3. lipnja 2022.) i Duhovsko bdijenje mladih (4. lipnja 2022.) u Varaždinu

Prvi od događaja je Koncert duhovne glazbe "Kod Grgura" u petak 27. svibnja u 19:30 sati.
 

Nastupaju: Matej Galić, sestre Halužan, Scifidelity orchestra, vlč. Tihomir Kosec i suradnici, Martina Sabljak, Antonio Tkalec i Tihana Vučić. Koncert je humanitarnog karaktera te će se sakupljati dobrovoljni prilozi za humanitarnu akciju Hrvatskog Caritasa "Pomoć za Ukrajinu".

Zatim će tu biti duhovska duhovna obnova „Krist chat - najbolji način za dijeliti život!" koju predvodi pavlin fr. Mate Kolak – u utorak, 31. svibnja, u varaždinskoj katedrali s početkom u 20 sati.

Srijedom, uobičajeno, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, u crkvi sv. Nikole u Varaždinu od 20 sati bit će molitva krunice „Srcima okrunimo Mariju“. U duhovskoj devetnici nakana ove krunice bit će za mir u Ukrajini, Hrvatskoj i cijelom svijetu.

Bit će tu i Znanstveno-popularna tribina "Pandemija - post festum" u četvrtak 2. lipnja u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije (Zagrebačka 3) s početkom u 19.30 sati.

Organizatori tribine su Centar za proučavanje odnosa znanosti i religije i Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, a gostujući sugovornici:

  • doc. dr sc. Gordan Akrap (Centar za istraživanje hibridnih sukoba);

  • dr. sc. Beata Halassy (Centar za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu);

  • dr. sc. don Damir Šehić (Teološko-katehetski odjel, Sveučilište u Zadru)

  • dr. sc. Bruno Petrušić (Papinsko sveučilište sv. Tome Akvinskog Angelicum, Rim)

  • uvodnu riječ imati će pročelnik Centra, doc. dr. sc. Petar Tomev Mitrikeski (Fakultet Filozofije i religijskih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu).

Vrhunac Duhovske devetnice je samo Duhovsko bdijenje 4. lipnja, također u varaždinskoj katedrali od 20 sati.

Bdijenje je zamišljeno je na način da svaki sudionik sam kreira svoje vrijeme (od 20:00 – 22:15 sati) na tri odvojena mjesta u sklopu biskupijskog ordinarijata i same katedrale gdje će se odvijati čitanje Božje riječi, molitva ružarija te klanjanje. Vrijeme boravka u pojedinom prostoru je proizvoljno do zajedničke sv. mise u katedrali u 22:15 sati prema ponuđenom programu. Za vrijeme bdjenje biti će moguće pristupiti sv. ispovijedi. Sv. misu kojom završavamo ovogodišnju Duhovsku osminu predvoditi će naš predstojnik Ureda za pastoral mladih vlč. Tihomir Kosec u koncelebraciji sa okupljenim svećenicima.

Prigodni plakat za "Duhovi" Varaždin 2022." možete preuzeti ovdje, za koncert duhovne glazbe "Kod Grgura" ovdje, dok za samu tribinu "Pandemija - post festum" ovdje.