Uređenjem novog parkirališta za zaposlenike dobit će se dodatnih 240 parkirnih mjesta Foto: OB Varaždin

Dugogodišnji problem: Uskoro novi režim parkiranja u OB Varaždin

I.D./Varaždinske vijesti | 25.10.2017. u 17:10h | Objavljeno u Aktualno

Kako Opću bolnicu Varaždin očekuju opsežni građevinski radovi na energetskoj obnovi objekata te kako bi se riješili određeni problemi pri parkiranju u bolničkom krugu, pristupilo se reorganizaciji sustava parkiranja.

Ravnatelj bolnice dr. Nenad Kudelić ističe da postoji dugogodišnji problem parkiranja u bolnici i za djelatnike i za pacijente i za posjetitelje, no, dodaje, on je sada pred rješenjem.

- Osnovni problem je nedostatan broj parkirnih mjesta. Taj će se problem pojačati s činjenicom da bolnicu polako pretvaramo u veliko gradilište jer počinje energetska obnova, postavljaju se skele i dijelovi pojedinih prilaza se moraju blokirati što će sigurno otežati pristup. Da bismo taj potencijalni problem prevenirali, krenuli smo u reorganizaciju sustava parkiranja unutar bolnice - kaže ravnatelj bolnice koji naglašava da je dugoročno rješenje izgradnja parkirne garaže.

Istaknuo je da se problem parkiranja rješava sa sadašnjim ugovornim partnerom, tvrtkom Crtorad d.o.o. u preostalom razdoblju za koje ima sklopljen ugovor, odnosno do 27. siječnja 2021., budući da je ugovor s bolnicom sklopljen 27. siječnja 2011. na 10 godina.

- No to je veliki projekt koji nije moguće realizirati u kratkom roku i stoga smo se odlučili za prijelazno rješenje – formiranje dodatnog parkirališta za zaposlenike koje će biti na prostoru ispred zgrade Kirurgije s ulazom iz Ulice Franje Galinca i gdje će se moći parkirati većina naših zaposlenika. A postojeće veliko parkiralište na ulazu u bolnicu smo objedinili. Radilo se o dva parkirališta, jedno je bilo za posjetitelje, drugo za zaposlenike. To je parkiralište u fazi preuređenja i bit će rezervirano isključivo za pacijente i posjetitelje bolnice - pojašnjava ravnatelj Kudelić.

opca-bolnica-varazdin-parkiranje-1.JPG

Uređenjem novog parkirališta za zaposlenike na prostoru ispred zgrade Kirurgije dobit će se dodatnih 240 parkirnih mjesta. Kada se tome pribroji i 230 postojećih mjesta u krugu bolnice, ističe Kudelić, za korištenje će uskoro biti raspoloživo oko 470 mjesta nasuprot dosadašnjih tristotinjak.

opca-bolnica-varazdin-parkiranje-2.JPG

U bolnički krug omogućit će se ulaz vozilima s pacijentima smanjene pokretljivosti te pacijentima koje je potrebno, s osnova njihovog zdravstvenog stanja, dovesti do ulaza u zgrade bolnice. Osobe s invaliditetom za koje u krugu bolnice postoje označeni elementi pristupačnosti javnog prometa – označena parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom sukladno propisanim uvjetima - i nadalje će imati nesmetani ulaz i parkiranje u krugu bolnice.

- No svima ostalima neće biti moguće parkiranje u bolnici. Budući da će biti osiguran dovoljan broj parkirnih mjesta, stvarno mislim da nema razloga da svi oni koji mogu prošetati nekoliko koraka do mjesta gdje idu na pregled ili zahvat, vađenje krvi ili laboratorijsku dijagnostiku, ili nešto slično, ne odu od parkirališta do tamo pješke - dodaje Kudelić.

Za korisnike bolnice, odnosno posjetitelje bit će dostupna 163 parkirnih mjesta na kojima će sustav naplate biti organiziran kao i za parkirališta u svim ostalim dijelovima grada, osim vremena naplate koje će u radne dane biti od 7.00 do 19.00 te subotom od 7.00 do 15.00 sati. Nedjeljom i blagdanom parkiranje se ne naplaćuje.

opca-bolnica-varazdin-parkiranje-3.JPG

Ravnatelj bolnice ističe da je cilj reorganizacije parkiranja uvođenje reda, ali i omogućavanje pristupa hitnim službama te omogućavanje adekvatnih uvjeta stacionarnim bolničkim pacijentima, bez buke većeg broja vozila koja sada ulaze u krug bolnice.

- To je ponekad bilo onemogućeno zbog nepropisnog parkiranja u krugu bolnice. Predloženom reorganizacijom sustava parkiranja osigurat će se dovoljan broj parkirnih mjesta za one koji moraju ući u krug bolnice, ostaviti pacijenta, izaći van i parkirati se na za to predviđenom mjestu - zaključuje Kudelić.

Općoj bolnici Varaždin predstoji izgradnja objedinjenog hitnog bolničkog prijema i dnevnih bolnica, odnosno jednodnevne kirurgije.

- To su mjesta s najvećim protokom pacijenata upravo na ulazu u samu bolnicu. Kada će započeti gradnja i tih objekata dobit ćemo situaciju sličnu velikim kliničkim bolničkim centrima u Zagrebu gdje je hitna služba vezana uz parking i nemate potrebe da se ulazi u bolnički krug. Isto tako, dnevna bolnica će biti na ulazu u bolnički krug. Mi smo kao bolnica poznati po tome da već sada velikom broju pacijenata pružamo zdravstvenu zaštitu putem dnevnih bolnica. Tako će se izbjeći velika fluktuacija unutar bolničkog kruga - naglašava ravnatelj Opće bolnice Varaždin pojašnjavajući potrebu za reorganizacijom sustava parkiranja u bolnici.

opca-bolnica-varazdin-parkiranje-5-nenad-kudelic.JPG