Zgrada "Titanik" u POS-ovom naselju Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

Dug prema APN-u od 22,5 mil. kn Grad će riješiti - prijebojem?

| 10.9.2018. u 15:16h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin je, po svemu sudeći, pronašao rješenje kako podmiriti višemilijunske obveze Javne ustanove Gradski stanovi (JUGS) prema Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Riječ je, podsjetimo, o sredstvima koja je JUGS nenamjenski potrošio te je Ministarstvo financija 2015. donijelo rješenje da dio sredstava od gotovo 9,4 milijuna kuna vrati u državni proračun, a zbog čega je Gradu prijetila i ovrha. Međutim, bivša je gradska vlast, odnosno JUGS pokrenuo upravni spor protiv takvog rješenja tražeći njegovo poništenje.

Nova gradska vlast vijećnicima sada predlaže donošenje odluke o sklapanju izvansudske nagodbe radi namirenja potraživanja RH, Ministarstva financija i APN-a prema JUGS-u te radi namirenja potraživanja Grada Varaždina temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Prijedlog odluke naći će se na sjednici Gradskog vijeća u petak, 14. rujna. Prijedlog izvansudske nagodbe izradilo je varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo, a njome se namiruju obveze JUGS-a temeljem Zakona o društveno poticajnoj stanogradnji i rješenja Ministarstva financija te se reguliraju obveze RH temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo prema Gradu Varaždinu. Usto, nagodbom se regulira dug JUGS-a kao investitora u izgradnji stanova, garaža i garažno-parkirnih mjesta iz usvojenih Programa POS-a po svim lokacijama izgradnje na dan 31. prosinca 2017. te se regulira dug RH prema Gradu temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo po osnovi uplata u konvertibilnim devizama na dan 31. prosinca 2017.

Naime, APN ima prema JUGS-u, temeljem Zakona o društveno poticajnoj stanogradnji, novčanu tražbinu od ukupno 3.003.450 eura, odnosno 22.566.870 kuna, dok s druge strane Grad prema RH ima novčanu tražbinu od 1.210.996 eura, odnosno 9.099.005 kuna temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i to po osnovi uplata u konvertibilnim devizama. Nadalje, Ministarstvo financija temeljem odredbi Zakona o stambeno poticajnoj stanogradnji ima novčanu tražbinu – temeljem rješenja iz travnja 2015. – od 9.379.660 kuna koja je obuhvaćena u ukupnom iznosu potraživanja koji APN ima prema JUGS-u (22.566.870 kuna). Zbog tog je rješenja JUGS pokrenuo već spomenuti upravni spor.

- Izvansudskom nagodbom regulirat će se ukupno dugovanje JUGS-a utvrđenih po svim lokacijama POS izgradnje, utvrđeno na dan 31. prosinca 2017. godine prema RH, Ministarstvu financija i APN-u, a radi se o obvezama JUGS-a koje proizlaze iz odredbi Zakona o društveno poticanoj stanogradnji. Prebijanjem i isplatom iznosa u obrocima i rokovima utvrđenim izvansudskom nagodbom JUGS se oslobađa svake daljnje obveze prema APN-u i Ministarstvu financija za navedeni iznos dugovanja. Ukupno dugovanje prema vjerovnicima koje će se regulirati izvansudskom nagodbom iznosi 22.566.870 kuna - navodi se u obrazloženju odluke.

Nadalje, pojašnjeno je kako će dio sredstva, točnije 9.099.005 kuna, za realizaciju izvansudske nagodbe realizirati Grad Varaždin prijebojem s RH, Ministarstvom financija, dok će preostala sredstva od 13.467.864 kuna iz trećeg obroka cijene stana, garaže i garažno-parkirnih mjesta kupci uplatiti JUGS-u temeljem kupoprodajnih ugovora na razdoblje od 10 godina sukladno otplatnom planu.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u