Dubravko Bilić Foto: Krešimir Đurić

Dubravko Bilić o optužnici USKOK-a: Prihvaćam odgovornost za propust zaposlenika

M.N./Varaždinske vijesti | 21.3.2019. u 18:58h | Objavljeno u Aktualno

- Vezano uz dovršetak postupka na Županijskom sudu u Zagrebu i sporazumijevanju sa USKOK-om, kao tada odgovorna osoba i ravnatelj državne Agencije za zaštitu osobnih podataka prihvaćam u potpunosti odgovornost za propust zaposlenika u Agenciji. Propust je zapravo posljedica različitog i, nepotpunog i nedorečenog reguliranja prava na naknadu koja mi je isplaćena, a koje pravo je različito regulirano sa više Zakonskih i podzakonskih propisa pa se čak i sam USKOK pozivao na različite propise u istrazi i optužnici. I dalje ne osjećam krivnju za propust zbog kojeg je došlo do isplate 14.500,00 kuna jer osobe u Agenciji odgovorne za taj sektor nisu me upozorile na nemogućnost isplate tih sredstava, a ja sam zbog različitosti propisa bio u uvjerenju da mi odgovorne osobe ispravno obračunavaju i isplaćuju naknadu, a različito propisivanje okolnosti od kojih ovisi pravo na tu naknadu, i to u više različitih propisa (pravilnika, zakona, podzakonskih akata, odluka), vjerojatno je i posljedica propusta zaposlenika u Agenciji - rekao je Dubravko Bilić. gradonačelnik Ludbrega, u svom priopćenju za medije nakon što priznao krivnju te je temeljem nagodbe s USKOK-om uvjetno osuđen na pet mjeseci zatvora uz rok kušnje od godinu dana zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer je 2012. i 2013., kada je bio ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka, primao naknadu za odvojeni život. Time je državni proračun oštetio za oko 14.500 kuna.

- U funkcioniranju javne uprave neminovno je da moraš imati povjerenja u profesionalnost i znanje zaposlenika. Na žalost, u ovom slučaju dogodio se previd službi koje su morale pripremiti valjanu odluku i kao odgovorna osoba, i profesionalno i moralno, prihvaćam svoj dio odgovornosti i stoga sam pristao na sporazum o kazni odnosno minimalnoj uvjetnoj osudi - kazao je gradonačelnik koji uz uvjetnu kaznu mora u državni proračun uplatiti oko 24.000 kuna, a mora platiti i 1000 kuna troškova sudskog postupka.

-U društvu u kojem se sustav dokazuje i oštro kažnjava manje prijestupe, a ponekad i nenamjerno neznanje građana, dok "ispod radara" i bez sankcija prolaze milijuni kuna pronevjere premijera i nestaju spisi saborskih zastupnika, kao odgovorna osoba pred građanima preuzimam potpunu odgovornost, ukoliko to pomogne funkcioniranju i percepciji pravnog sustava naše zemlje. Posao kojeg radim nastavit ću i dalje, a konačan sud o svemu reći će građani na izborima - zaključio je Bilić

Označeno u