DSV: Niti jedan sudac nije tražio odobrenje za članstvo u masonskim ložama

vv | 19.2.2020. u 13:05h | Objavljeno u Aktualno

- Niti jedan sudac nije tražio odobrenje za članstvo u masonskim ložama, rekla nam je Dijana Rožić Frlan, tajnica Državnog sudbenog vijeća, odgovarajući na upit je li i koliko sudaca te kojih sudova zatražilo odobrenje od DSV-a za članstvo u  masonskim ložama. To bi bilo nužno jer se sudac, kako se ukazuje, mora ponašati tako da čuva svoj ugled i ugled sudbene vlasti, odnosno ne dovede u pitanje svoju nepristranost i neovisnost u suđenju i samostalnost sudbene vlasti pa „ne smije obavljati niti drugu službu ili posao koji bi mogli utjecati na njegovu samostalnost, nepristranost ili neovisnost ili bi se umanjio njegov društveni ugled ili je inače nespojiv s obnašanjem sudačke dužnosti“.

Navod da masona ima i među sucima pojavio se nakon otkrića da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić član masonske lože, što je on jučer i potvrdio. To je, međutim, otvorilo pitanje njegovog integriteta, tim više što je priznao i da je Nikaca Gabrić pokušao utjecati na tijek istrage protiv urednika i direktorice portal i tjednika Dnevno.

Upravo zbog toga, Transparency International Hrvatska smatra da je Jeleniću „onemogućeno  obavljanje njegova trenutna dužnost“ jer će član udruge koja ima tajna pravila i sustav djelovanja.

- Glavni državni odvjetnik nije bilo koji pojedinac, već onaj koji je odgovoran za zaštitu interesa Republike Hrvatske, poštivanje Ustava i zakona u državi protiv svih koji taj sustav narušavaju kriminalnim i koruptivnim aktivnostima. Izabran je od zakonodavnog tijela na prijedlog izvršne vlasti i svoju dužnost mora obavljati neopterećen trenutnom voljom političkih aktera ili dnevno političkim događajima. Upravljanje sukobom interesa podrazumijeva da izabrani pojedinac komunicira sve svoje prethodne profesionalne, stručne ili privatne interese s javnošću prije dolaska na dužnost i to je odraz njegovog vlastitog integriteta. U trenutku izbora na dužnost njegov jedini posao je dvadeset i četiri sata dnevno biti jamac očuvanja i zaštitite interesa Republike Hrvatske u zaštiti od korupcije, kriminala i svih oblika narušavanja poretka. U sadašnjem trenutku integritet glavnog državnog odvjetnika je trajno narušen i šteti svim institucijama u prevenciji i represiji borbe protiv korupcije. Još više omalovažava rad svih poštenih i odgovornih pojedinaca u sustavu državnog odvjetništva koji istinski žele odgovorno raditi svoj posao, za njega biti pošteno plaćeni i odgovarati za zakonitost vlastitog postupanja bez obzira o kome se radilo.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.