Drugi na smeće obračunavaju PDV od 13 posto, a naši i 13 i 25 posto?! Foto: VV arhiva

Drugi na smeće obračunavaju PDV od 13 posto, a naši i 13 i 25 posto?!

| 21.1.2019. u 13:03h | Objavljeno u Aktualno

Poduzeća, koja se bave prikupljanjem i zbrinjavanjem komunalnog otpada, različito primjenjuju PDV na svoju uslugu. Dok većina na sve stavke svoje usluge obračunavaju samo stopu PDV-a od 13 posto, komunalna poduzeća iz Varaždinske županije, poput varaždinske Čistoće i Ivkoma, 13 posto PDV-a obračunavaju samo na dio troškova prikupljanja i zbrinjavanja, a na ostatak - 25 posto.

Radiković p(r)ozvao Čistoću

Za takav, različit pristup naplate svoje usluge i jedni i drugi imaju objašnjenja – propise i njihova tumačenja za koja su uvjereni da su točna. Koliko su obje strane uvjerene da su u pravu, zorno govori nedavni slučaj kada je direktor Pre-koma Siniša Radiković javno pozvao varaždinsku Čistoću da radi niže cijene usluge, uz ostalo, primijeni mišljenje porezne uprave iz svibnja prošle godine i korisnicima počnete naplaćivati 13 posto PDV-a i na varijabilni dio cijene, pitajući, usput, koliko je više PDV plaćeno.

Iz Čistoće su, međutim, poručili da je Radikovićevo tumačenje propisa zapravo suprotno stavu poreznika, koji ukazuju da nižu stopu PDV-a ne mogu imati svi poslovi koje se obavljaju u vezi komunalnog otpada, već samo oni za koje je to propisano.

- Cijena javne usluge sastoji se od cijene obvezne minimalne javne usluge, odnosno fiksnog dijela, kojim se osigurava funkcioniranje sustava, te cijene za količinu predanog miješanog komunalnog otpada, dakle varijabilnog dijela, koji čini umnožak jedinične cijene zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada, zapremine posude i broja primopredaja tog otpada iz te posude. Na cijenu obvezne minimalne javne usluge primjenjuje se stopa PDV-a od 13 posto jer se radi o javnoj usluzi, dok na cijenu za količinu predanog miješanog komunalnog otpada primjenjujemo stopu PDV-a od 25 posto jer zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada nije javna usluga - objasnio je Davor Skroza, direktor Čistoće.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...