Dr. Ozren Veselić Foto: Krešimir Đurić

Dr. Ozren Veselić: Doniranje matičnih stanica je privilegija koja daruje život

| 23.12.2019. u 16:11h | Objavljeno u Aktualno

- U trenutku kad dobiješ poziv da doniraš, osjetiš se privilegiranim, jer baš ti možeš pomoći nekoj određenoj osobi, spasiti joj život. Rado sam odazvao i to mi je bilo jedno lijepo iskustvo kojeg se i danas rado prisjećam, a i roditelji su mi jako ponosni - rekao nam je dr. Ozren Veselić, mladi liječnik Opće bolnice Varaždin, koji je prije tri godine donirao krvotvorne matične stanice iz koštane srži.

Svijest javnosti o darivanju matičnih stanica 2006. godine dirljivim je pismom o svojoj bolesti - leukemiji - pokrenula Ana Rukavina. Nakon njene smrti osnovana je Zaklada Ana Rukavina, a u sljedećih je nekoliko mjeseci u akciji “Želim život” broj potencijalnih donora upisanih u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica porastao sa 150 na 20.000, dok ih je danas više od 60.000.

U Registar se dr. Veselić upisao 2014. godine, tijekom studija medicine u Zagrebu, davanjem uzorka krvi.

- U to je vrijeme moja djevojka, koja je diplomirana medicinska sestra, radila u KBC-u Zagreb, u kojem djeluje i Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Ona je zapravo bila pokretačica svega toga, željela je postati darivatelj i pozvala me sa sobom, a i meni se to činilo dobrom idejom. Kad smo došli dati uzorak krvi za tipizaciju, dali su nam sve informacije o postupku doniranja i napomenuli da to što smo dali uzorak i upisali se u Registar ne znači da moramo pristati biti donor ako se pokaže da smo potencijalni darivatelji za određenog bolesnika. Rekli su nam: ‘Možda vas nikad ne nazovemo, možda vas nazovemo sljedeći tjedan’ - prisjetio se.

Dvije godine kasnije je diplomirao, a te je godine stigao i poziv.

- Rekli su mi kako smatraju da sam idealni donor za jednu osobu. Pozvali su me da dođem na dodatno testiranje, a nakon tjedan dana rekli mi da sam definitivno odgovarajući donor i ponovno me pitali želim li zaista donirati matične stanice. Odgovorio sam im da želim - ispričao nam je ovaj 33-godišnji Varaždinac.

- Ja sam tu odluku donio već u onom trenutku kad sam odlučio dati uzorak. Meni osobno ne bi imalo smisla dati uzorak i zatim se predomisliti, no razumijem i ljude koji se kasnije predomisle iz raznih razloga. Zato je dobro da postoji ta opcija i da te ponovno pitanju želiš li donirati - ističe Veselić.

Uslijedili su dogovori o načinu doniranja, za koji postoje dvije opcije - darivanje krvotvornih matičnih stanica direktno iz koštane srži, koje se provodi u operacijskoj dvorani, i darivanje matičnih stanica iz periferne krvi.

Više o humanom postupku mladog liječnika, o samom darivanju te razlozima zašto bi se u Registar trebalo upisati još više ljudi, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u