Doznajte hoće li novi lijekovi za rak biti dostupni pacijentima varaždinske bolnice

I. Dreven, D. Pajtak | 23.4.2018. u 18:24h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskoj županiji, kao i u ostatku Hrvatske, novotvorine (tumori) drugi su vodeći uzrok smrti, odmah iza bolesti cirkulacijskog sustava. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (Hrvatski zdravstveno-statistički ljetopis za 2016. godinu), novotvorine su uzrok smrti 566 osoba iz Varaždinske županije, što je oko 26 posto ukupnog broja umrlih osoba.

Dostupnost kvalitetnih lijekova i terapija u liječenju onkoloških pacijenata stoga ima sve veću ulogu pa je i veliki odjek u javnosti nedavno izazvala najnovija Osnovna lista lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Pozitivno je što je na listu uvršteno 16 novih lijekova, među njima i nekoliko inovativnih lijekova za liječenje zloćudnih bolesti, no - oni nisu dostupni u većini županija.

Naime, uz većinu njih stoji napomena da se primjenjuju samo u visoko specijaliziranim zdravstvenim ustanovama (klinikama). Onkološkim pacijentima iz Varaždinske županije tako, primjerice, u Općoj bolnici Varaždin nije dostupan inovativni lijek pembrolizumab, koji se koristi u liječenju metastatskog karcinoma pluća, što je važan podatak s obzirom da su traheja, bronh i pluća, uz prostatu, najčešća sijela raka kod muškaraca. Znači li to da će onkološki pacijenti iz naše županije na liječenje morati odlaziti u Zagreb?

- Uvažavajući pristup kojim se u središte stavljaju potrebe onkološkog pacijenta, u OB Varaždin smatramo da u obzir treba uzeti i već stečena iskustva te stručni napredak u zdravstvenim ustanovama koje nisu klinike, a u ovom trenutku su spremne primjenjivati inovativne lijekove novije generacije u terapiji svojih pacijenata koji su vezani uz njih samom činjenicom da svoje liječenje ostvaruju prema mjestu stanovanja, odnosno u što bližoj zdravstvenoj ustanovi te tako, ako im njihova bolest omogućava, istovremeno ostvaruju aktivan život, uključeni u svakodnevnicu - rekao nam je ravnatelj OB Varaždin dr. Nenad Kudelić...

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti