Vrijeme donošenja pravomoćne presude je bitno, budući da i o tome ovisi hoće li biti ili neće izvanrednih izbora, a ne samo vrsti i visini kazne Foto: Ilustracija/Krešimir Đurić

DOZNAJEMO Nagađanja o prijevremenim izborima bez temelja jer presuda Čehoku još - nije napisana

| 17.12.2018. u 19:11h | Objavljeno u Aktualno

Politička oporba, uoči božićnih blagdana, priželjkivala je izvanredne izbore u novoj godini, ponajprije u Zagrebu, ali i u Varaždinu.

Tako su zagrebački oporbenjaci bili uvjereni da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić neće osigurati potrebnu većinu za gradski proračun, a varaždinska oporba da će do prijevremenih izbora doći zbog okončanja barem jednog od tri postupaka protiv gradonačelnika dr.sc. Ivana Čehoka. Međutim, Bandić je na kraju ipak osigurao većinu uz pomoć dijela oporbe na njemu poznat način, dok postupci protiv Čehoka idu takvom brzinom da nema gotovo nikakvih mogućnosti od izvanrednih izbora, ukoliko uopće bude pravomoćno proglašen krivim.

Od tri kaznena postupka protiv Čehoka, kao što je poznato, jedan je okončan u prvom stupnju još u srpnju. Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu varaždinskog je gradonačelnika proglasilo krivim zbog zlouporabe položaja i ovlasti te mu izreklo zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine. Uz Čehoka, osuđen je i gradski vijećnik te poduzetnik Davor Patafta, i to na jednu godinu i osam mjeseci zatvora, dok je Narcisa Huljev osuđena na jednu godinu i šest mjeseci zatvora, pri čemu joj je izrečena djelomična uvjetna osuda.

Konkretno, Čehok je osuđen po drugoj i trećoj točki USKOK-ove izmijenjene optužnice, koje su se odnosile na zamjenu zemljišta Brezje-Jalkovec te na kupnju zemljišta za gradnju POS-ovih stanova. Oslobođen je pak po prvoj i četvrtoj točki optužnice, koje su se odnosile na pogodovanje tvrtci VIS za posao zbrinjavanja otpada te za pogodovanje tvrtci Winair za zakup nekretnina na aerodromu. Sudsko je vijeće zaključilo da je u tim kaznenim djelima Grad Varaždin oštećen za oko šest milijuna kuna, dok ih je “stara” USKOK-ova optužnica iz 2011. teretila za udruživanje radi počinjenja niza kaznenih djela, kojima su Grad i gradske tvrtke oštećeni za najmanje 51 milijun kuna.

Nakon izricanja nepravomoćne presude na zagrebačkom Županijskom sudu, i optužba i obrana najavile su žalbe. Ukoliko bi Vrhovni sud RH odbio žalbe i potvrdio prvostupnjsku presudu Čehoku prije lipnja iduće godine, gradonačelnik bi morao otići, a građani bi morali na prijevremene lokalne izbore. Naime, temeljem odredbi Zakona o lokalnim izborima (grado)načelniku, županu i njihovim zamjenicima “mandat prestaje po sili zakona, ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od jednog mjeseca, danom pravomoćnosti sudske presude”.

Vrijeme donošenja pravomoćne presude je bitno, budući da i o tome ovisi hoće li biti ili neće izvanrednih izbora, a ne samo vrsti i visini kazne. Naime, odredbe Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi nadalje propisuju da, “ukoliko je prestanak mandata (grado)načelnika, župana nastupio prije isteka dvije godine mandata, raspisat će se prijevremeni izbori”. Dakle, u slučaju da je prestanak njihova mandata nastupio nakon isteka dvije godine mandata, dakle u lipnju iduće godine, neće se raspisivati prijevremeni izbori, već će dužnost (grado)načelnika ili župana nastaviti obnašati zamjenik i to onaj “koji je na kandidaturi bio prvi naveden iza kandidata za (grado)načelnika”.

Više o ovoj temi, ali i zašto još uvijek nije napisana nepravomoćna presuda izrečena gradonačelniku, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u