DOZNAJEMO Javne ustanove otvorene i tijekom štrajka, ako do njega dođe

| 26.11.2018. u 18:47h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Ukoliko dođe do štrajka javnih službi, koji je najavljen za srijedu, 28. siječnja, jedno od najčešćih pitanja je hoće li i kako raditi osnovne i srednje škole, a posebice bolnice. U Općoj bolnici Varaždin kažu da će se hitni pacijenti zbrinjavati kao i do sada, ali i da razmatraju različite mogućnosti, a konačne informacije bit će poznate tek kada pregovori završe jer ni danas nije postignut dogovor Vlade i sindikata javnih službi.

Nastavno na pita hoće li ili neće raditi škole, školski sindikalisti kažu da nisu nadležni za organiziranje nastave, ali učenici će biti na sigurnom. O tome na koji način će funkcionirati u dane štrajka nastava odlučuju sami ravnatelji pojedinačno, ali postoji mogućnost da će nastava završiti ranije.

Povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za Varaždinsku županiju Zvonimir Lončar kaže da je štrajk logična posljedica prilika, kao i da paralelno sa štrajkom sindikati javnih službi po prvi puta idu i u javnu kampanju pod nazivom "Za bolju Hrvatsku". Tako je pokrenut portal www.javnesluzbe.hr jer smatraju da štrajk nije jedini način pritiska na Vladu RH.

- Jumbo plakatima želimo javnost upozoriti na stanje i položaj učitelja, medicinskih sestara i odnos Vlasti prema njima. Pokušat ćemo senzibilizirati društvo, i to ne samo radi naših članova, koji jako dobro znaju gdje su i kako stoje, već želimo da okruženje shvati u kakvim uvjetima rade učitelji i nastavnici u školama, medicinske sestre i ostali. Smatramo da su kvalitetne javne službe, kvalitetno obrazovanje, kvalitetne zdravstvene usluge bitne da bi Hrvatska bila jača i da bi ljudi imali volje ostati u Hrvatskoj - ukazuje Lončar.

Podsjetimo, Vlada za iduću godinu predlaže u projekcijama državnog proračuna rast plaća u javnim službama i državnoj upravi od tri posto, odnosno za ukupno 900 milijuna kuna, dok sindikati traže rast od 5,8 posto, odnosno povećanje od oko 1,75 milijardi kuna ukupne mase plaća.

            Više čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u