Donacijom Rotaryja u varaždinsku bolnicu stigle kirurške maske koje je teško nabaviti na tržištu

MGA/VV | 6.5.2020. u 10:30h | Objavljeno u Aktualno

Nakon donacije namjenjene nabavci uređaja za praćenje i održavanje vitalnih funkcija, u Opću bolnici Varaždin stigla je još jedna vrijeda donacija. Ovaj put riječ je maskama koje su certificirane za medicinsku upotrebu, odnosno o kirurškim maskama tipa FFP2 i FFP3 renomiranog proizvođača 3M. I ovog puta donacija je u varaždinsku bolnicu stigla iz rotarijanskih krugova, točnije Rotary District 1913.

– Riječ je o akciji cijelog Districta 1913 gdje su rotarijanci odlučili djelovati na području cijele Hrvatske nabavljajući prijekopotrebnu opremu onima koji se za nas, protiv ove COVID-19 infekcije, bore na prvoj liniji obrane. Tako smo jedan dio sredstava namijenili kupnji ovakvih vrsta maski, koje su trenutno i najpotrebnije zdravstvenom osoblju, a ujedno pružaju i najbolju zaštitu protiv koronavirusa. Iako je teško doći do njih, logistički smo se dobro organizirali i pokušali doći do onog što je najbolje za naše zdravstvene djelatnike. Sredstva su prikupljena osobnim donacijama Rotary klubova. Kada se gleda s nacionalne razine, tada valja spomenuti kako ovdje govorimo o 1600 rotarijanaca i 60-tak klubova – istaknula je asistentica Guvernera Rotary District 1913 za sjeverozapadnu Hrvatsku Nataša Cikač dodavši da su ponosni na donaciju upravo u Varaždinu gdje djeluju tri Rotary kluba : RC Varaždin, RC Varaždin 1181, RC Varaždin Jug te mladi uzrasti Rotaract Varaždin i Interact Varaždin 1181, koji su podržali akciju Distrikta Hrvatska 1913.

A koliko su ove maske i više nego dobrodošle u varaždinsku bolnicu govori i činjenica da je ova donacija došla u vrijeme kada na tržištu vlada nestašica takvih maski.

– Mi smo kroz rad s COVID-19 pozitivnim pacijentima naučili da je najbitnija zaštita, koja uključuje i nošenje maski. Maske koje smo dobili ovom donacijom su tzv. maske FFP2 i FFP3 kojih danas na tržištu praktički i nema za nabaviti, a one su nezamjenjiv i nezaobilazan dio opreme prilikom provođenja određenih dijagnostičko-terapijskih postupaka gdje može doći do stvaranja aerosola, odnosno mikrokapljica kojima se zaraza prenosi s jedne na drugu osobu. To su primjerice intubacija teško bolesnog pacijenta, gastroskopija, određeni zahvati s područja orotinolaringologije, kao i samo uzimanje brisa, dakle svi oni koji bi mogli izazvati kašljanje, kihanje, te shodno time i stvaranje tog aerosola te povećanje mogućnosti zaraze. Stoga se zdravstvenim djelatnicima koji su u doticaju s pacijentima za koje se sumnja ili je potvrđen SARS-CoV-2 savjetuje korištenje kirurške maske ili maske veće razine filtriranja (FFP2), a kod zahvata gdje se stvara aerosol FFP3 maske. Na taj način štitimo naše medicinsko i zdravstveno osoblje, te mogućnost širenja zaraze COVID-19 virusom, posebice u zdravstvenim ustanovama, smanjujemo na najmanju moguću mjeru – naglasio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić prilikom primopredaje ove vrijedne donacije.

Asistentica Guvernera Districta Nataša Cikač istaknula je kako je donacija maski tek uvertira u realizaciju velikog distriktnog humanitarnog projekta vrijednog tri milijuna kuna. Zahvaljujući tom projektu hrvatski Rotary donirat će 28 termografskih kamera bolnicama diljem Hrvatske.

– Kamere će biti postavljene na najkritičnije ulaze u bolnicama i imaju za cilj detektirati osobe s povišenom tjelesnom temperaturom kao potencijalne nositelje zaraznih bolesti. Za varaždinsku bolnicu, u tom projektu, namijenjene su dvije takve kamere – zaključila je Cikač.