Dodijeljene plakete Zlatna kuna županijskim tvrtkama, Borisu Kosu priznanje za životno djelo

vv | 5.10.2023. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

HGK Županijska komora Varaždin je danas dodijelila priznanja Plakete Zlatna kuna za najuspješnije županijske tvrtke u 2022. godini. Plaketu za malo trgovačko društvo dodijeljeno je tvrtci iz Jalkovca, Welding Piping Service, plaketu za srednje trgovačko društvo dodijeljeno je Terralogu iz Varaždina, dok je plaketa za veliko trgovačko društvo dodijeljeno Knaufu Insulationu iz Novog Marofa. Predsjednik HGK Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić rekao je da je prošla godina 2022. bila postkovidna, godina oporavka, s iznenađujuće dobrim rezultatima.

- Po svim rezultatima, 2022. je bila bolja od 2021. godine, osim po investicijama, koje su malo pale. Naše gospodarstvo je žilavo, ali imamo problem s radnom snagom. Gotovo 10% radnika u industriji u našoj županiji su strani radnici. U perspektivi to nije rješenje stoga potičemo da se radi balans između domaćih i stranih radnika. Bitno je naglasiti da je u tijeku tehnološka revolucija, digitalna transformacija gospodarstva i mi nastojimo svim mjerama uputiti tvrtke da se sustavno uključe u taj proces - kazao je Gložinić.

Dragutin_Glozinic.jpg

Dragutin Gložinić

Posebno Priznanje za životno djelo HGK Županijske komore Varaždin dodijeljeno je Borisu Kosu, direktoru tvrtke Kos Transporti iz Varaždina.

- Sada je 50 godina od kada sam počeo raditi i 45 godina obrtništva. Na početku je to bilo puno lakše, bili smo mlađi, bilo je više elana. Ali nastavljamo svoj put te smatram da i dalje idemo u pozitivnom smjeru. Danas je teže raditi nego prije, ali utabanim stazama i korak po korak idemo prema naprijed. Hvala lijepa svima koji su me predložili za nagradu za životno djelo. Mislim da je to poticaj za dalje - rekao je Kos.

Boris_Kos.jpg

Boris Kos

Gradonačelnik je istaknuo kako je Varaždin jučer primio nagradu kao najbolji grad za gospodarstvo u Republici Hrvatskoj koja se ne dodjeljuje prema umjetničkom dojmu već po 14 mjerljivih kriterija.

- Važni su nam naši poduzetnici i stvaramo poduzetničku klimu u Varaždinu, što se najbolje očituje u tome da u ovome trenutku imamo pet velikih investicija u gradu Varaždinu. Cratis otvara 24. listopada najveći podatkovni centar u Hrvatskoj DC North vrijedan 17 milijuna eura. Podravka je iz Umaga u Varaždin preselila svoju tvornicu rajčica i to je investicija od 14 milijuna eura, drugi tjedan se polaže kamen temeljac nove MIV-ove tvornice i njihov partner Hawle iz Njemačke gradi tvornicu vrijednu 55 milijuna eura. NTH je krenuo graditi svoju upravnu zgradu vrijednu 10 milijuna eura. Upravo smo dali građevinske dozvole za veliku investiciju švicarskog Variosystemsa koji će u našem Brezju proizvoditi elektroničke komponente i to je investicija vrijedna gotovo 20 milijuna eura. S našim FOI-em radimo predinkubacijski centar za poduzetnike vrijedan 7 milijuna eura - rekao je gradonačelnik. Čestitao je najuspješnijim tvrtkama na području Varaždinske županije na odličnim rezultatima. 

Neven_Bosilj.jpg

Neven Bosilj

- Na području Varaždinske županije trenutno je zaposleno 68797 osoba, 2334 nezaposlene i 5815 stranih radnika iz trećih država. Te brojke nam najbolje govore o omjeru zaposlenih i nezaposlenih koji je najbolji dosad. Također, raduje nas da se svaki deseti stanovnik naše Županije bavi nekih vidom poduzetništva. Izazovi koji su pred njima su digitalizacija i robotizacija, prisutnost stranih radnika i održivi razvoj, s jedne strane gospodarski rast, a s druge strane briga za okoliš. Županija na svaki način izlazi u susret obrtnicima, poduzetnicima i OPG-ovcima, a nikad do sad nije bilo toliko privatnih ulaganja na našem području - rekao je župan Anđelko Stričak. 

Andelko_Stricak.jpg

Anđelko Stričak