DOBRE VIJESTI Unatoč koronakrizi Varaždinska županija bilježi višak prihoda Foto: Ilustracija

DOBRE VIJESTI Unatoč koronakrizi Varaždinska županija bilježi višak prihoda

IHR/Varaždinske vijesti | 30.9.2020. u 15:05h | Objavljeno u Aktualno

- U Varaždinskoj županiji relativno uspješno držimo pod kontrolom proračun u cjelini. Prihodi i primici ostvareni su u iznosu od 118,5 milijuna kuna, što je 42,4 posto godišnjeg plana. Iako izvorni prihodi bilježe pad od 23 posto zbog pada poreza na dohodak, zbog koronakrize, u prvoj polovici godine imali smo ozbiljno povećanje u nekim drugim izvorima, a rast je zabilježen po pitanju EU sredstva, namjenske pomoći i decentraliziranih sredstava. Dakle, ne samo da nismo u minusu nego smo ostvarili suficit – rekao je varaždinski župan Radimir Čačić na današnjoj sjednici Županijske skupštine na kojoj su prihvaćena izvješća o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci 2020. godine, kao i treći rebalans proračuna za ovu godinu koji je prihvaćen većinom glasova vijećnika, a kojim je proračun s 291,2 milijuna kuna smanjen na 284,7 milijuna kuna, što je manje za 6,5 milijuna kuna, odnosno za oko tri posto.

- To pokazuje da smo se relativno dobro izvukli iz ove krize – zaključio je varaždinski župan koji je na današnjoj sjednici podnio i izvješće o radu u prvoj polovici ove godine, a koje je prihvaćeno većinom glasova.
Istaknuo je kako su sredstva namijenjena programima u gospodarstvu povećana s 1,6 milijuna kuna na 5,3 milijuna kuna.

sfasfesa.jpg

- U cilju očuvanja radnih mjesta i likvidnosti obrtnika s područja Varaždinske županije čije je poslovanje ugroženo zbog koronakrize, iz županijskog proračuna je isplaćeno 1,6 milijuna kuna pomoći za 557 obrtnika. Ujedno smo odlučili građanima pomoći sufinanciranjem dokumentacije potrebne za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Odlučili smo da ćemo subvencije od 2.500 kuna isplatiti svima, bez obzira jesu li se uspjeli prijaviti na javni poziv Fonda – rekao je Čačić koji se osvrnuo i na sjajan uspjeh vinara iz Varaždinske županije na 17. svjetskoj izložbi vina Decanter World Wine Awards u Londonu, gdje su vinari osvojili čak 22 medalje i 11 preporuka.

- Veliki uspjeh ostvarila su i Varaždinska bučina ulja. Prvo smo osvojili osam medalja u Austriji, gdje je naš proizvođač proglašen i šampionom, a potom su naša dva ulja osvojila zlata i na prestižnoj izložbi Monde Selection u Bruxellesu – istaknuo je Čačić.

Osvrnuo se i na projekte u obrazovanju, pri čemu je spomenuo dva nova centra izvrsnosti – za nacionalnu povijest i likovnu umjetnost, ali i na projekt osiguranja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva.Osvrnuo se i na projekte u zdravstvu, pri čemu je naglasio kako završavaju ulaganja u OB Varaždin gdje je u tijeku izgradnja novog objekta kojim će biti objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija, dok je za spinalni centar u Varaždinskim Toplicama rekao kako je donesena odluka o izvođaču radova i da će ugovor, ako ne bude žalbi, biti potpisan u listopadu.

- U postupku je potpisivanje ugovora o sufinanciranju s Ministarstvom zdravstva. Za izgradnju Nacionalnog centra osigurali smo 83 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, dok bi Vlada iz državnog proračuna osigurala 24 milijuna kuna, a ostatak od 5,6 milijuna kuna Specijalna bolnica, koja je već izdvojila i 5,6 milijuna za svu potrebnu dokumentaciju – rekao je župan.