Dobivena uporabna dozvola za "Spinalni centar" u Varaždinskim Toplicama

Varaždinske vijesti | 4.11.2022. u 13:33h | Objavljeno u Aktualno

Unatoč pandemijskim uvjetima, aktualnoj geopolitičkoj situaciji, poskupljenju građevinskog materijala i energenata u Varaždinskim Toplicama pravi je val investicija. Svjedoči o tome i upravo dobivena uporabna dozvola za projekt „Izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice“.

Završetkom svih građevinskih i obrtničkih radova slijedi drugi dio projekta, a to je opremanje same bolnice. Kao što je objasnio ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Denis Kovačić, u tijeku je valorizacija i analiza svih pristiglih ponuda te se tijekom idućeg tjedna očekuju prve odluke o odabiru najboljeg ponuditelja.

- Poziv je bio koncipiran na način da je bilo devet grupa nabave od kojih smo za svaku grupu dobili dovoljan broj ponuditelja. Mislim da ćemo priču s potpisivanjem ugovora s prijaviteljima, a sutra dobavljačima, završiti tijekom studenoga, te do završetka projekta, a to je kraj ožujka imati instaliranu svu opremu. Tako da, unatoč svim izazovima, svečano otvorenje i puštanje objekta na korištenje svakako očekujemo u prvoj polovici iduće godine – izjavio je ravnatelj Kovačić, podsjetivši kako su se istovremeno uz projekt Spinalnog centra provodili i drugi projekti od energetske obnove Minerve, skupa zgrada Terme, Konstantinovog doma, Konstantinove i Lovrine kupelji, te se zahvalio Vladi RH, ministarstvima, Varaždinskoj županiji, izvođačima, djelatnicima i pacijentima na podršci i razumijevanju. Uvjeren sam da će „Spinalni centar“ opravdati naziv nacionalnog rehabilitacijskog centra za kategoriju pacijenata s povredama kralježnične moždine – naglasio je Kovačić.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković izrazila je zadovoljstvo dobivenom uporabnom dozvolom podsjetila kako su Varaždinske Toplice realizirale, ali i započele brojne projekte koji će razvoj Varaždinskih Toplica usmjeriti u željenom pravcu. Jedna od takvih investicija svakako je novo stambeno smart naselje za mlade obitelji.

- Jedinstveni je to projekt o kojem Varaždinske Toplice promišljaju već dugi niz godina. Riječ je o zemljištu ukupne površine oko 44.000 četvornih metara koje će se infrastrukturno urediti, parcelirati i prodavati zainteresiranim kupcima koji bi na tom prostoru gradili obiteljske kuće. Od svih javnopravnih tijela dobiveni su uvjeti za izgradnju komunalne infrastrukture. Prema našim planovima, do sredine iduće godine trebali bi imati gotovo građevinsku dozvolu i krenuti s njegovom izgradnjom. U tom kvartu niknut će i novi dječji vrtić za čiju izgradnju će Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijeliti 8,64 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Želimo da Varaždinske Toplice budu grad privlačan mladim ljudima i zbog zaposlenja, osnivanja obitelji, a svim građanima mjesto sigurnog, kvalitetnog i mirnog života – rekla je gradonačelnica Ratković.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak izrazio je zadovoljstvo što u Varaždinskim Toplicama je uočen jedan dobar investicijski tempo.

- S jedne strane vidimo kako se jedan dio projekata priprema, drugi realizira, a treći dio završava. Danas je ravnatelju bolnice uručena uporabna dozvola, a paralelno s tim priprema se i obnova Minerve, odnosno daljnje ulaganje u njeno opremanje. Grad ujedno planira provesti projekt „Grad na termalnoj vodi Aquae Iasae – Varaždinske Toplice“, kojim se pak planira uređenje, interpretacija i prezentacija kulturne i prirodne baštine Varaždinskih Toplica. Svi ovi spomenuti projekti, kao i niz manjih, ali jednako vrijednih, ne samo da će poboljšati kvalitetu života samih građana, već će doprinijeti pozicioniranju Varaždinskih Toplica na zdravstveno-turističkoj karti ovog dijela Europe – istaknuo je župan Stričak.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Mario Sambolec na sastanku je istaknuo kako je upravni odjel u projektu Spinalnog centra sudjelovao u postupku izdavanja akata za gradnju, između ostalog i građevinske dozvole, te kasnije uporabne dozvole nakon uspješno obavljenog tehničkog pregleda.

Sastanku u gradskoj vijećnici prisustvovali su još pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelja Ljubica Božić i županijski vijećnik Željko Dvekar.

Galerija slika