Dobitnici i gubitnici parlamentarnih izbora na sjeveru Hrvatske

| 18.4.2024. u 08:15h | Objavljeno u Aktualno

Ako bi se gledao samo broj saborskih zastupnika dviju vodećih stranaka u III. izbornoj jedinici - koja obuhvaća Međimursku, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku te, od ove godine, vrlo mali dio Zagrebačke županije - onda bi se moglo zaključiti da na sjeveru nema ničeg novog, budući je i ove godine, kao i prije četiri, lista na čelu sa SDP-om  na parlamentarnim izborima osvojila šest  mandata, a HDZ-ova pet.

Međutim, osim toga, niz je što većih, što manjih promjena unutar i izvan lista, od kojih su najveće neosvajanje mandata nekih dojučerašnjih zastupnika te dobitak, odnsono gubitak statusa parlamentarne stranke.

U trećoj jedinici s liste HDZ-a i partnera, koja je dobila glasova  58342 ili 27,56 posto, mandat su osvojili varaždinski župan i predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak, krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, ministar gospodarstva Damir Habijan, preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek te HNS-ov Predrag Štomar. Unatoč tome što je bio najviše izložen napadima konkurencije, Stričak je dobio daleko najveći broj glasova, 9599 ili 16,45 posto na toj listi, što je gotovo dvostruko više nego prije četiri godine, dok je Habijan više nego utrostručio svoj rezultat, budući da je dobio 4385 glasova, a ranije 1307.

Nasuprot tome, novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, nije uspio ponoviti uspjeh od prije četiri godine te uči u Hrvatski sabor zahvaljujući preferencijalnim glasovima jer je sada dobio 4934 glasova ili 8,45 posto, a 2000. godine 5275 ili 11,71 posto. Razlog tome mogao bi, uz ostalo, biti i 1806 glasova koje je dobio kao 14. na listi Goran Kaniški, načelnik Gornjeg Kneginca. No, unatoč tome što nisu osvojili mandate, moguće je da budu zamjena za župana Stričaka u Hrvatskome saboru, odnosno Habijana jer nema razloga da potonji ne bude i dalje u Vladi, ukoliko je sastavi HDZ, što je nesumnjivo izglednije. Doduše, postoji mogućnost da koalicijski partneri dobe baš njegov resor...

Siniša Hajdaš Dončić, Željko Kolar, Jasenka Auguštan-Pentek, Barbara Antolić, Boška Ban Vlahek i Miroslav Marković osvojili su mandate u trećoj jedinici na listi SDP-a i partnera, koja je dobila 77793 glasa ili 36,75 posto. Od svih njih, nesumnjivo je najveći dobitnik zamjenik varaždinskoga gradonačelnika, koji je dobio 744 glasova ili 0,95 posto liste. 

Zahvaljujući njegovoj podršci, odnosno varaždinskoga gradonačelnika Nevena Bosilja i cijele GO SDP-a, Lovro Lukavečki, predsjednik varaždinskoga Gradskog vijeća dobio je 4657 glasova, no nije ušao u Sabor, kao i načelnik Petrijanca Željko Posavec, koji je dobio 4560 glasova ili 5,86 posto. Isto vrijedi  i za Radimira Čačića (4960 glasova ili 6,37 posto) te Nataliju Martinčević (837 glasova ili 1,07 posto), tako da su Reformisti prestali biti parlamentarna stranka.

A parlamentarna stranka postala je Nezavisna platforma Sjever, koja je dobila 25829  glasova ili 12,20 posto, te time dva mandata. Od toga, međimurski župan Matija Posavec dobio je 16241 glas ili 62,87 posto, dok je drugi Dubravko Bilić dobio 832 glasa, treći na listi Robert Greblički 551, Ljerka Cividini 472, a ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić 1502 glasa ili 5,81, što je najviše nakon međimurskog župana kojeg će netko trebati zamijeniti u saborskim klupama, ali još nije poznato tko.

To što je u III. izbornoj jedinici Možemo osvojio 13.228 glasova ili 6,24 posto te jedan mandat, jedno je od većih ali ne i najveće iznenađenja jer zahvaljujući tome u Sabor ulazi Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkoga gradonačelnika, koji uopće ne živi na području ove izborne jedinice, a kao prvi projekt u njoj isticao je pred izbore brzu prugu Varaždin-Zagreb, koju je prvi i najviše zagovarao Radimir Čačić!? 

U trećoj izbornoj jedinici, naravno, ima i drugih iznenađenja, kao što je to da niti jedan mandat nisu uspjeli osvojiti Domovinski pokret te Most-Hrvatski suverenisti, tako da u Hrvatskom saboru više nećemo gledati Davora Dretara i Željka Sačića.