Djeca iz Ukrajine krenula u vrtić i na nastavu u OŠ Metela Ožegovića, "pala" i prva prijateljstva Foto: Ilustracija/Grad Ivanec

Djeca iz Ukrajine krenula u vrtić i na nastavu u OŠ Metela Ožegovića, "pala" i prva prijateljstva

VV | 24.3.2022. u 18:44h | Objavljeno u Aktualno

Mještani Radovana i svih okolnih naselja s toplom su dobrodošlicom dočekali izbjegle građane iz Lavova i Sumija u Ukrajini, koji su utočište od ratnih strahota pronašli u ivanečkom kraju.

Osmero izbjeglih, tri majke s troje djece predškolske i školske dobi te s dvoje tinejdžera, smješteni su u župnom dvoru u Radovanu. Stožer CZ Grada Ivanca, Gradsko društvo Crvenog križa, OŠ Metela Ožegovića, župa i cijela lokalna zajednica (mještani, poduzeća-donatori) čine sve kako bi se našim novim sugrađanima osiguralo sve potrebno i kako bi se što prije integrirali u svakidašnji život. Tako je jedno dijete već krenulo u vrtić, dok su dva dječaka uključena u nastavu u Osnovnoj školi Metela Ožegovića u Radovanu.

- I majke i djeca vrlo su pozitivni oko uključivanja u školu i izvanškolske aktivnosti. Djeca su na igralištu odmah sklopila prva poznanstva. Nabavili smo im ruksake, bilježnice i školski pribor, a u školu su krenuli prekjučer. Bit će uključeni i u dodatnu nastavu Hrvatskoga jezika – kaže ravnateljica Željka Hanžek Paska.

Kod integriranja tinejdžera velik problem predstavlja inkompatibilnost školskog sustava koji je u Ukrajini vrlo specifičan i to je problem koji će se vjerojatno morati rješavati na razini EU.

Izbjegle je toplo dočekao i župnik vlč. Alojzije Pakrac, koji je u crkvi predvodio misu za izbjegle, a nakon čitanja na hrvatskom, na ukrajinskom je čitao student Vladislav Yuras.

Veliku brigu o izbjeglima vodi aktivistica Željka Kelemen, koja kaže da su mještani svojim novim sugrađanima priredili nevjerojatnu dobrodošlicu, opskrbivši ih svim mogućim prehrambenim artiklima i napunivši im zamrzivače, tako da žene same kuhaju obroke.

- VIDEO, FOTO U Radovanu otvorena srca Ukrajincima pružili dom

Veliku pomoć pružile su i pojedine tvrtke donacijom sušilice za rublje (Elektro Kruno) i mikrovalne pećnice. Mještanin Vladimir Karpov u svakom raspoloživom trenutku svojim sunarodnjacima stoji na raspolaganju za prevođenje.

Žene (dvije su medicinske sestre, a jedna projektna menadžerica) spremne su odmah početi i raditi, međutim, problem su loše prijevozne linije. Ova skupina izbjeglih ostaje u Radovanu jer ti ljudi - nemaju kamo.