Dio zaposlenika HNK Varaždina: Ne želimo da HNK u Varaždinu postane slučaj Foto: Krešimir Đurić

Dio zaposlenika HNK Varaždina: Ne želimo da HNK u Varaždinu postane slučaj

VV | 5.10.2021. u 11:54h | Objavljeno u Aktualno

Na konferenciji za novinare koja je danas održana u varaždinskom kazalištu javnosti se obratio dio zaposlenika Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Glumci, ali i drugi zaposlenici varaždinskog kazališta, tom su prigodom poručili - Ne želimo da HNK u Varaždinu postane slučaj!

U očitovanju koje je na konferenciji pročitao Stojan Matavulj, posebno je istaknuto da „ukoliko je bilo, ili pak ima nekih suspektnih radnji, neka ih nadzorna tijela rješavaju, a nama osigurajte da radimo ono zbog čega je ova ustanova i osnovana“.

- Ujedno iskazujemo zadovoljstvo što su iz platforme Budimo grad prepoznali našu želju i nastojanje da HNK u Varaždinu treba dobiti vodstvo dostojno statusa, važnosti i ugleda naše kazališne kuće i što su se angažirali za uvođenje zakonitog poslovanja kojim će se zaštititi dostojanstvo i pravo na rad svih zaposlenih umjetnika i djelatnika. Nadamo se da će se isto tako angažirati u tome da spriječe iznošenje netočnih teza kako neki od zaposlenika podržavaju nered i nepravilnosti ili se za njih zalažu te da će se založiti za neselektivno, sveobuhvatno i nepristrano otklanjanje nepravilnosti - naglašeno je u očitovanju.

Glumci i zaposlenici varaždinskog HNK tom su prigodom istaknuli da „mole sve političke opcije u gradu Varaždinu da daju svoj doprinos kako bi se donio kvalitetan program koji će ispuniti sve kriterije nacionalnog statusa koji ima varaždinsko kazalište, a koje je zasluženo dosadašnjim radom“.

- To se jedino može postići imenovanjem kompetentnih osoba u Kazališno vijeće, koje neće prekoračivati svoje oblasti, neće biti u sukobu interesa i nikome neće pogodovati, te umjetničkim vodstvom od kojeg se očekuju visoki umjetnički dosezi - istaknuto je na današnjoj konferenciji u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

U očitovanju je naglašeno da HNK u Varaždinu nije ustanova koja djeluje samo na području grada Varaždina, te da varaždinsko kazalište nije samo zgrada, nije samo koncertna dvorana ili pozornica.

- Mi smo više od toga. Mi svojim djelovanjem donosimo prepoznatljivost grada Varaždina širom države i regije. Tako smo ove godine gradu donijeli dvije vrlo prestižne nagrade - Juditu (jedna od najznačajnijih nagrada hrvatskog glumišta) za najbolje operno ostvarenje na Splitskom ljetu i apsolutni smo pobjednici festivala „Teatar na raskršću“ u Nišu sa četiri nagrade. Stoga molimo sve involvirane strane da prestanu sa zavaravanjem javnosti netočnim i bombastičnim izjavama, jer se tako samo stvaraju neželjene tenzije - naglašeno je u očitovanju dijela zaposlenika Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, koji su sve pozvali na argumentirani dijalog o sadašnjoj situaciji u varaždinskom kazalištu.

Na upit o optužbama Jana Kerekeša, koje je objavljeno na jednom od varaždinskih portala, da određeni glumci dobivaju plaću, a ne dolaze na posao, Matavulj je odbio izravno komentirati.

- Ja bi ovom prilikom pozdravio kolegu i zaželio bih mu svu sreću daljnjem radu te puno uspjeha - istaknuo je Matavulj i na dodatne upite da li želi ustvrditi da Kerekeš govori neistine ili da ga demantira, odbio dati izravan odgovor.

Također su na upit o objavama Petra Čavlovića i nekih drugih pojedinaca na raznim Facebook stranicama i u komentarima u kojima kritično govore o radu u HNK-u Varaždinu ustvrdili da su njihove informacije neprovjerene i netočne.

- Facebook je medij koji nitko ne može uzimati relevantnim. Svatko ima pravo na svoj komentar i upravo zbog toga pozivamo na dijalog da se ne piše bez argumenata. Nikoga ne branimo i nikoga ne prozivamo - rekao je Matavulj.

- Nikada nije bio zaposlenik kazališta (Petar Č.) i ne znamo od kuda mu informacije kojima barata. Puno se toga piše, ali se ne potkrepljuje s činjenicama - ustvrdio je glumac Robert Plemić.

O trenutnom kazališnom vijeću, tj. da li su zadovoljni vijećem također nisu htjeli konkretnije kometnirati kao i to da li je vijeće ispolitizirano.

- Pozivamo na dijalog. Voljeli bi da se to pitanje riješi prije obraćanja javnosti. Nijedno kazališno vijeće, upravni odbor ili nadzorni odbor nije na natječaju izabran - rekao je Matavulj.

HNK u Varaždinu trenutno broji 18 glumaca, a nedavno su zaposlili tri nova mlada imena iz glumišta, Filipa i Nikšu Eldana te Elizabetu Brodić, a istaknuli su na kraju da HNK-u u Varaždinu nedostaje još puno zaposlenika i glumaca  za bolji rad i program.

- HNK u Zagrebu ima više glumaca od HNK-a u Varaždinu, a imaju samo tri premijere godišnje - rekla je glumica Gordana Slivka.

- Nama treba sigurno još 10 mladih glumaca - ustvrdio je Matavulj.

- Nama i tehnike fali. Ljudi su nam preopterećeni. Fali nam tehnike i mladih glumaca - rekao je Plemić.