Đikić na RBF-u u Varaždinu

Đikić: Hrvatska nije na svjetskom vrhu, niti smo se na vrijeme pripremili

| 9.4.2020. u 08:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Umjesto da upozorava javnost, pokušava hvaliti Vladu i pokazivati da smo mi na vrhu svijeta, a stvarno nismo, poručio je Ivan Đikić, znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, govoreći o istupu Zvonimira Frke Petešića, predstojnika ureda premijera A. Plenkovića, koji je samo jedan od mnogih što olako ocjenjuju naša postignuća i pristup suzbijanju širenja  epidemije koronavirusa.

-U jednom je gostovanju govorio o hrvatskim brojkama, pokazao je da to nije njegova struka i nije to znao dobro prezentirati... Prikazao je brojke u apsolutnim brojevima pa je kazao da je Vlada napravila sve, da je Hrvatska ispred Norveške, Njemačke… ne uspoređujući stope u tim državama i na taj način šalje potpuno krivu, znanstveno nekorektnu poruku javnosti, ukazao je Đikić na N1televiziji.

Đikić je naglasio da je najvažnije da stručnjaci, epidemiolozi, infektolozi i znanstvenici daju točne podatke, a da politika bude u pozadini te sluša struku te na temelju njihovih savjeta donosi odluke. Kritizirao je ponašanje političara, i to u prvom redu onih koji se međusobno prepiru te pokušavaju iskoristiti ovu situaciju u svoju korist, pri čemu su izdvojeni zadnji istupi Andreja Plenkovića i Davora Bernadića, koje je pozvao da skupa sjednu za stol s obzirom na prilike.

-Nismo u fazi sigurnosti, mi smo u vrlo opasnoj fazi i ovakve prepreke ugrožavaju napredak. Ako svi zajedno radimo, možemo reći da smo bili uspješni", rekao je Đikić, naglašavajući da političari ni u svijetu ni u Hrvatskoj "nisu pripremili zdravstveni sustav niti građane da bi mogli prije zajednički reagirati na ovu krizu pa bi bilo puno manje gubitaka, a sada treba popravljati nedostatke".

Posebice štetnom označio je praksu postavljanje podobnih, a ne (i) sposobnih na čelu (zdravstvenih) ustanova. Tijekom emisije posebno je ukazano na slučaj splitskog doma umirovljenika.

- Sad smo u najopasnijoj fazi, iz Splita se može dogoditi proboj virusa, upozorio je Đikić na N1 televiziji.

Kako je stigao virus u splitski dom umirovljenika tek treba utvrditi, budući da postoje oprečne informacije. Tako ministar zdravstva Vili Beroš veli da o temperaturi korisnika nisu pravodobno obaviješteni, dok glavna sestra doma pokazuje ispis poziva na koje joj epidemiolog nije odgovarao.

Kako god bilo, osnovno je pitanje jesu li postojale dobre procedure za ponašanje u vrijeme zaraze u domovima umirovljenika, bolnicama i dr., a tek onda jesu li se ili nisu poštivale. A kako se u nas sve donose procedure, može se zaključiti već iz izjave da su na putu do Spllita dvoje ministara, koji nisu epidemiolozi, razgovarali  o tome da bi u bolnicima mogli stalno biti korisnici domova, koji trebaju hemodijalizu...