Davor Patafta za zagađenje zraka iza Kućanske rampe bacio sumnju na vlakove HŽ-a

| 26.11.2021. u 17:32h | Objavljeno u Aktualno

Na samom početku aktualnog sata 6. sjednice Gradskog vijeća, vijećnik SDP-a Lovro Lukavečki se osvrnuo na izvještaj medicinskog instituta iz Zagreba kojim je utvrđeno povećanje broja čestica benzopirena u zraku na lokaciji iz Kućanske rampe te upitao zašto se taj izvješta našao tek prije mjesec dana, zašto se "držao" u ladici za vrijeme prijašnje vlasti i kada će se ponovno provesti mjerenje kvalitete zraka.

- Dobili smo upit iz Medicinskog instituta 25. listopada da li ćemo nastaviti s tim mjerenjima. Pretpostavljam da su ta mjerenja bila dogovorena za 50 tisuća kuna za jesen. Grad je 11. svibnja bio upoznat, neposredno prije prvog kruga izbora i nitko nije znao da taj papir postoji. Naravno da to nisu odlučujući rezultati da u nekoga možete uprti prstom. Morate imati barem 52 dana mjerenja ili godinu dana da bude mjerodavno - objasnio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

S obzirom da je platforma Budimo grad već ranije upozoravala na moguće zagađenje u tom dijelu grada, njihove sumnje su pale na industrijske pogone blizu tih lokacija. Ipak, vijećnik Davor Patafta smatra da nisu industrijski pogoni krivi za to, već je sumnju prebacio na vlakove zbog blizine kolodvora i željezničke pruge te dizel motora na lokomotivama u vlasništvu HŽ-a.

- Ja bi predložio, jer znam tamo zbog tvornice Vis gdje je ranžirni kolosijek, da netko tko ima volje tamo to bolje istraživati da dođe i snimi lokomotive gdje tamo razvrstavaju tovar po cijele dane i noći te da se izmjere te čestice na toj lokaciji i odmah se bude to razjasnilo. Sam HŽ veli da su njihove lokomotive na dizel motore u katastrofalnom stanju - objasnio je Patafta.

- Mogu se složiti s vijećnikom Pataftom, da osim industrijskih pogona se tamo nalazi i pruga s dizel lokomotivama te ranžirni kolodvori u blizini te sigurno se može reći da i taj dio utječe na kvalitetu zraka. Svako pri zdravoj pameti zna da ispušni plinovi iz auta štete - objasnio je Marković ta smatra da je izvještaj skrivao prijašnji gradonačelnik Ivan Čehok da mu ne našteti u predizbornoj kampanji uoči izbora za gradonačelnika.

- "Rezultati su loši, ne idemo s tim van", to je valjda jasno zašto nije objavljeno. Naši sugrađani negdje tamo 15. svibnja ne bi tako blagonaklono gledali takav rezultat mjerenja. Da su dobri rezultati mjerenja, onda bi mahao s time po javnom prostoru - objasnio je Marković te je najavio da će se prijaviti na predstojeće natječaje da postave mjerne stanice i da stalno kontroliraju kvalitetu zraka, a mjerenje benzopirena će vjerojatno ponoviti na proljeće iduće godine.