Davor Božinović o covid potvrdama: Poslodavcima na koje se ovo ne odnosi mogu sami uvesti mjeru Foto: Martin Novosel

Davor Božinović o covid potvrdama: Poslodavcima na koje se ovo ne odnosi mogu sami uvesti mjeru

VV/Index | 12.11.2021. u 13:25h | Objavljeno u Aktualno

- Odluka (o covid potvrdama) se odnosi na dužnosnike, državne i javne službenike, lokalne službenike, zaposlenike trgovačkih društava u vlasti države ili lokalne samouprave - rekao je Davor Božinović na današnjoj sjednici Stožera civilne zaštite Hrvatske uoči 16. studenog kada na snagu stupaju nove epidemiološke mjere tj. covid potvrde za velik broj poslodavaca i državnih te javnih službi, prenosi Index.hr.

- Dužnosnici, službenici i zaposlenici obavezni su EU-potvrdu ili odgovarajući dokaz predočiti prilikom ulaska u prostorije i dati je na uvid osobi koju poslodavac odredi. Ista odluka odnosi se na sve stranke koje tu dolaze, sve pružatelje usluge koji pružaju usluge u tim prostorima ili druge osobe koje tu dolaze po bilo kojoj osnovi. Oni koji odbiju predočiti potvrdu ne mogu ulaziti u prostorije. Odluka se odnosi i na vojsku te zaposlenike zračnih luka - rekao je Božinović te naglasio na koga se covid potvrde neće odnositi.

- Ovo se ne odnosi na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu u vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO-a dolaze podići svoju covid-potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice, na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo - rekao je Božinović i nastavio da poslodavci na koje se ne odnosi odluka mogu sami uvesti obavezne covid-potvrde.

- Dana je preporuka i poslodavcima na koje se ovo ne odnosi da sami mogu uvesti mjeru - zaključio je Božinović.