Darko Molnar iz Glasa poduzetnika: Hvala Županiji što je prepoznala važnost pomaganja našoj branši

VV | 17.3.2021. u 12:48h | Objavljeno u Aktualno

Danas su na prigodnoj konferenciji za medije predstavljeni rezultati Javnog poziva  za dodjelu potpora za turističke agencije i pomoćne djelatnosti u izvođačkoj umjetnosti. Radi se o  jedinstvenom Javnom pozivu kojeg je Varaždinska županija raspisala kako bi   pružila potporu u osmišljavanju i provedbi projekata koji su u funkciji cjelogodišnjeg osmišljavanja turističkih događanja u Varaždinskoj županiji, prije svega u cilju očuvanja radnih mjesta u spomenutim poslovnim subjektima.

Prisutnim predstavnicima turističkih agencija obratila se saborska zastupnica i savjetnica župana  Natalija Martinčević,  predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković, zatim Darko Molnar, koordinator Udruge Glas Poduzetnika - regionalnog ureda Varaždin te Željko Gjud iz Trakostyan toursa, a konferenciji je nazočio direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini.

- Danas predstavljamo jedinstvenu potporu u Hrvatskoj,  a to su potpore za turističke agencije i pomoćne djelatnosti u izvođačkoj umjetnosti. Moram ovom prilikom spomenuti kako već godinu dana prolazimo kroz teško i izazovno razdoblje. Teško je svima i mladima i umirovljenicima, a posebno je teško i izazovno svim djelatnicima u zdravstvu koji se po dvadeset i četiri sata na dan bore s pandemijom  koja nas je snašla. Teško je cijelom našem gospodarstvu koje radi s daleko smanjenim kapacitetom nego bi to bilo u normalnim uvjetima. No, ima onih, a to ste vi koji ste ili potpuno ili djelomično zbog uvedenih mjera onemogućeni u svom radu. Dobro znate da je naša Županija bila jako pogođena pandemijom. Dugih šesnaest dana  bili smo najgora regija u Europi, s največim brojem zaraženih u odnosu na broj stanovnika. Morali smo poduzeti mjere kako bi zaštitili zdravlje i živote naših sugrađana . Uvođenje mjera je dakle bila potreba i nužnost. Na svu sreću naše mjere dale su rezultate, te se pandemija polako smirila. Uvođenjem mjera nismo se ponijeli populistički nego odgovorno prema građanima. Predlažući mjere istodobno smo predlagali i obeštećenja i kompenzacije onima kojima je zbog tih mjera onemogućen rad. Ovlasti i  ingerencije za to ima središnja vlast, odnosno država. Država je to nažalost učinila djelomično i nedovoljno. Mi smo kao Županija s obzirom na naše ingerencije i financijske mogućnosti poduzeli korake koje nije napravila ni jedna Županija u Hrvatskoj. Prvi i jedini odrekli smo se 20 % naših plača na tri mjeseca, svi zaposlenici u upravi kao i u Županijskim tvrtkama dali su na taj način svoj doprinos. Time smo osigurali fond iz kojeg smo pomogli 576 obrtnika s tri do pet tisuća kuna u onom prvom valu pandemije kada je skoro sve bilo zatvoreno. Jedina smo Županija koja je osnovala tri garancijska fonda i to za poljoprivrednike, za prerađivačku industriju  i za poduzetnike. I sada izlazimo s mjerama potpore u turizmu gdje smo osigurali visokih milijun kuna, zatim kreditiramo male i srednje poduzetnike, a  za to je osigurano 2, 8 milijuna kuna gdje Županija drži leđa s 70 % tog iznosa. Posebno me veseli ova pomoć koju Vama dajemo, a to je 300 tisuća kuna potpore  turističkim agencijama i pomoćnim djelatnostima u  izvođačkim umjetnostima. Nije to naravno dovoljno, ali mi smo kao Županija u skladu s našim financijskim mogućnostima  odradili sve što smo mogli i trebali. Ni jedna Županija u Hrvatskoj, a to je lako provjerljivo , nije pokrenula i uvela ovakve mjere pomoći - rekla je Natalija Martinčević te dodala kako je kao saborska zastupnica nakon razgovora s predstavnicima Glasa poduzetnika i ugostitelja Sjeverne Hrvatske zatražila da se provedu četiri mjere i to ona najvažnija koja je i provedena, a to je plaćanje najma i režija direktno od strane Države.

Darko Molnar, koordinator Udruge Glas Poduzetnika regionalnog ureda zahvalio se Varaždinskoj županiji na pomoći te je naveo kao ogledni primjer svim drugim Županijama.

- U moru problema koji su nas snašli u proteklih godinu dana, ovdje imamo izuzetno dobru i konstruktivnu mjeru koja će sasvim sigurno pogurnuti našu branšu prema naprijed. Ovo je jako dobar potez Varaždinske županije i Turističke zajednice Varaždinske županije  koji direktno pomaže turističkim agencijama i pomoćnim djelatnostima u  izvođačkoj umjetnosti. Nama na kontinentu  je svaka pomoć dobro došla, ovdje je svaki gost, odnosno svaki turist hvalevrijedan. Isto tako organizacija svih naših evenata ide u smjeru privlačenja domaćih i stranih gostiju u našu Županiju. Hvala svima na inicijativi, a posebno hvala Varaždinskoj županiji koja je prepoznala naš vapaj za pomoći i to samo dokazuje da se i u vrijeme krize može puno toga dobroga napraviti - rekao je Darko Molnar te izrazio nadu kako će sličnih javnih poziva i natječaja biti i ubuduće.

Predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković je također izrazio zadovoljstvo uspješno provedenim Javnim pozivom.

- Kao što je već i rečeno ni jedna druga Županija u Hrvatskoj nije raspisala ovakav poziv, a na naš poziv  se prijavilo ukupno osam turističkih agencija sa 26 programa. Očekivali smo njihovu inovativnost i kreativnost te smo zadovoljni s dostavljenim programima. Sve se može vidjeti na web stranicama naše Turističke zajednice. Event industrija u koju spadaju i kulturnjaci, i festivali je također bila pogođena krizom, pa smo tako pomogli i sedmero obrtnika koji su se javili na raspisani poziv. Nadam se da je ovo prvi i posljednji puta da raspisujemo ovakvu vrstu poziva jer nam je svima skupa želja da se polako vratimo na stara normalna vremena - rekao je Željko Bedeković.

Željko Gjud iz Trakostyan toursa se zahvalio Županiji u ime svih vlansika putničkih te turističkih agencija.

- Hvala Županiji koja nam je posvetila pažnju pomažući nam u ovo teško i zahtjevno vrijeme. Mi smo djelatnost koja je možda i najteže pogođena ovom krizom. Naime, nama nije zabranjeni rad, ali posla nema. Skoro smo bez kune prihoda. Zato pozdravljamo odluku Županije da nam pomogne i nadamo se da će Država također slijediti ovaj primjer - istaknuo je Željko Gjud.

170321_javni_poziv_1.jpg

170321_javni_poziv_3.jpg

170321_javni_poziv_4.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci