Dan ružičaste vrpce: svaka četvrta žena oboli od raka dojke, ne propuštajte mamografske preglede! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Dan ružičaste vrpce: svaka četvrta žena oboli od raka dojke, ne propuštajte mamografske preglede!

VV | 3.10.2024. u 08:20h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Dana ružičaste vrpce, Udruga žena operiranih na dojku Mammae klub Varaždin i Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije organiziraju obilježavanje na štandu na Franjevačkom trgu u Varaždinu, ove subote, 5. listopada.

Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo u tu svrhu organizirat će i preventivna mjerenja, tlaka i šećera u krvi, te mogućnost fotografiranja u okviru ružičaste vrpce, kao i podjelu edukativnih letaka o Nacionalnom preventivnom programu ranog otkrivanja raka dojke i prevenciji drugih kroničnih nezaraznih bolesti.

- Cilj obilježavanja je podizanje svijesti javnosti o mogućnosti prevencije invazivnog raka dojke putem što ranijeg otkrivanja odazivom u nacionalni program i uvođenjem pozitivnih promjena u životnom stilu, te podrška svim oboljelim ženama u procesu liječenja - poručuju iz Mammae kluba Varaždin.

U Hrvatskoj je, prema zadnjim dostupnim podacima Registra za rak, novooboljelo od malignih bolesti u 2021. godini bilo 24.834 osoba, i to 13.207 muškarca i 11.627 žena. Stopa incidencije je iznosila za oba spola 610,2/100 000, odnosno 707,0/100 000 za muškarce i 578,2/100 000 za žene. Varaždinska županija je među vodećim županijama prema obolijevanju od raka kod muškaraca, dok kod žena to nije slučaj.

U Hrvatskoj je u 2021. godini (zadnji dostupni podaci o obolijevanju od raka) oboljelo od raka dojke 2928 žena (i 40 muškaraca povezano sa stanjima u kojima se pojavljuje tkivo dojke u muškaraca), što je za 70-tak žena manje nego 2019. godine, a umrle su u 2022. godini 647 žena i 1 muškarac, što je značajno manje nego 2019. godine. U Varaždinskoj županiji je 2021. godine od raka dojke oboljelo 95 žena i nijedan muškarac, dok je u 2022. godini od raka dojke u Varaždinskoj županiji umrlo 26 žena.

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena i statistički gledano gotovo svaka četvrta žena koja oboli od neke vrste raka, oboli od raka dojke. Tako na rak dojke otpada gotovo četvrtina (25 %) svih novih slučajeva raka u RH i Varaždinskoj županiji na godišnjoj razini , prema zadnjim dostupnim podacima o incidenciji toga raka.

Rak dojke je i uvjetno rečeno preventabilan rak, a najmoćnije oruđe u prevenciji ovog raka je mamografski probir u koji se pozivaju prema nacionalnom programu koji se provodi od 2006. godine žene od 50 do 69 godina starosti. Pozivi se šalju redovno od strane županijskog Zavoda za javno zdravstvo koji koordinira probirom. Mamografija u kombinaciji s ultrazvukom, kao dijagnostičke metode koje u našoj županiji provodi radiološka jedinica OB Varaždin, može otkriti gotovo svaki slučaj raka u ranom stadiju (ipak ne sve). Ako se rak dojke otkrije u najranijem stadiju, on je potpuno izlječiv, napominje mr. Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva, uži spec. iz alkoholizma i drugih ovisnosti,
voditeljica Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu,

Trenutno je u tijeku osmi ciklus pozivanja populacije od 25.064 žene, koji je započeo u ožujku 2023. godine i u kojem se pozivaju žene 1954. – 1973. godišta.

- Do sada je pozvano u ovom ciklusu 18.954 žena, tj. 76% ciljane populacije. Odaziv je u prethodnom ciklusu bio 64%. Pozivaju se dnevno 70 žena po prvi puta, a paralelno i 20–tak žena iz skupine neodazvanih na prvi poziv, kao drugo pozivanje, jer nam je cilj u ovom ciklusu postići da sve žene budu pozvane dva puta pismenom pošiljkom. Pošiljka sadržava pozivno pismo, kupovnicu za pretragu, upitnik i informativnu brošuru , kao i kuvertu za slanje nalaza povratno od strane mamografske jedinice te je treba ponijeti sa sobom na mamografiju. Ukoliko se osoba ne može odazvati na zadani termin, može nas o istom izvijestiti i promijeniti termin na besplatni telefon: 0800-200-163, odnosno javiti promjenu adrese, obavljenu mamografiju negdje drugdje i slično - napominje.

Sve te aktivnosti imaju za cilj podignuti svijest o važnosti provođenja svih razina preventivne zdravstvene zaštite: od prakticiranja zdravog životnog stila koji uključuje redovnu fizičku aktivnost, pravilnu prehranu siromašnu životinjskim masnoćama, nekonzumaciju alkohola i nepušenje uz održavanje optimalne tjelesne težine, preko provođenja samopregleda i liječničkih pregleda te najvažnije, odaziva u nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

- Mortalitet od raka dojke je, zahvaljujući preventivnim aktivnostima u blagom padu i u Hrvatskoj i u Varaždinskoj županiji, tako treba i ostati, a za ostvarenje cilja željenog pada smrtnosti, treba ciljati na odaziv u probir iznad 70%. Treba sustavno poticati žene na odaziv na mamografiju, a mlade generacije educirati o tehnikama samopregleda te važnosti pravovremenih liječničkih pregleda dojke, jer samopregled nikad ne može zamijeniti liječnički preventivni pregled - ističe mr. Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva.