Dan nacionalnih manjina: "Ovdje se osjećamo ugodno i sigurno!"

M.P./Varaždinske vijesti | 19.5.2018. u 12:26h | Objavljeno u Aktualno

- Ovdje se osjećamo ugodno i sigurno i nemamo nikakvih problema - usuglasili su predstavnici nacionalnih manjina koji su se danas u varaždinskoj Gradskoj vijećnici susreli s predstavnicima gradske i županijske vlasti.

Danas se, naime, u Varaždinu obilježava Dan nacionalnih manjina, a osim prijema predstavnika veleposlanstava te predsjednika vijeća i predstavnika albanske, bošnjačke, makedonske, slovenske, srpske i ukrajinske nacionalne manjine u Gradskoj vijećnici, nacionalne se manjine na Franjevačkom trgu predstavljaju i samim građanima.

- Dan nacionalnih manjina organizira se po drugi puta i mogu reći da sve nacionalne manjine s gradskom vlašću, pa tako i srpska nacionalna manjina, vrlo uspješno i korektno surađuju. Nama je važno da Dan nacionalnih manjina bude vidljiv prema našem većinskom narodu, prema našem gradu i našoj zajednici kako bi oni znali da postojimo i da radimo. Mi, naime, bez većinskog naroda ne možemo ništa - rekao je predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Varaždinu Mile Sekulić zadovoljan što se svakog prvog utorka u mjesecu predstavnici nacionalnih manjina sastaju s gradonačelnikom i njegovim zamjenicima kako bi porazgovarali o aktualnim temama, financiranju i ostalome.

- Nacionalne manjine na razini grada i županije osjećaju se pouzdano i sigurno - poručio je Sekulić s kojim se složio i Alija Redžaj, predstavnik albanske nacionalne manjine u Varaždinu.

- Suradnja nacionalnih manjina s predstavnicima gradske i županijske vlasti jako je dobra, a nacionalne manjine i međusobno jako dobro surađuju. Dugo živim ovdje i osjećam se jako ugodno, kao i ostali pripadnici albanske nacionalne manjine - naglasio je Redžaj dodavši da u Varaždinu inače živi oko 170 Albanaca, a na području Varaždinske i Međimurske županije njih oko 340. Bave se pretežno pekarstvom i zlatarstvom te je zanimljivo što među njima nema nijednog nezaposlenog.

Varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku drago je što se pripadnici nacionalnih manjina u ovome gradu osjećaju dobro.

- Ovo je prijem na kojem predstavnici nacionalnih manjina razgovaraju s predstavnicima vlasti, ali i međusobno, te prilika da saslušamo njihove interese i interese njihovih zajednica. Predstavnici nacionalnih manjina zadovoljni su odnosom građana, pa i gradske vlasti prema njima, te im pomažemo i novčano i organizacijski. Često održavaju svoje kulturne priredbe što je jako dobro jer želimo da u potpunosti budu uključeni u varaždinski urbani život i mislim da nam to i uspijeva. Ovakve manifestacije, poput njihova današnjeg predstavljanja na Franjevačkom trgu su odlične, i treba i dalje nastaviti s time kako bi nacionalne manjine građanima predstavile što rade. Manjine su bitan dio građanskog života - rekao je Čehok.

U gradu Varaždinu inače ima ukupno 11 nacionalnih manjina, u Varaždinskoj županiji 17, a što je zapravo manje od dva posto ukupnog stanovništva. Varaždinski župan Radimir Čačić mišljenja je da je to s jedne strane hendikep, a s druge i prednost.

- Uvjeren sam da su nacionalne manjine bogatstvo i blago svake sredine i ogromna mogućnost međusobnog učenja i sinergije između različitih nacija, vjera, kultura pa, ako želite, i gastronomije. Mi nemamo tu sreću jer je pripadnika nacionalnih manjina manje od dva posto, no to je s druge strane i prednost jer u ovoj sredini nikada nismo imali problema s terminima kao što je „suživot“. Kakav suživot? Ja nisam u suživotu s predstavnikom albanske nacionalne manjine, srpske nacionalne manjine ili bilo koje druge već mi zajednički živimo u našoj zajedničkoj domovini i tako se trebamo i osjećati - poručio je Čačić dodavši da će Županija nastavljati pomagati rad svih nacionalnih manjina među kojima je svakako najaktivnija slovenska nacionalna manjina.

Predstavnica Vijeća slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji Barbara Antolić Vupora naglašava da, iako je pripadnika slovenske nacionalne manjine koji se kao Slovenci izjašnjavaju sve manje, to ne znači da je među stanovništvom Varaždinske županije manje onih koji su rodom Slovenci ili u obiteljskom stablom imaju nekoga rodom iz Slovenije.

- Ovo je pogranični prostor gdje su se ljudi stoljećima selili, vjenčavali, to je miješano stanovništvo i sigurno je da brojka od 496 pripadnika slovenske nacionalne manjine ovdje na prostoru od 174.000 stanovnika nije točna - naglasila je Antolić Vupora podsjetivši kako je godišnje više od 200 učenika omogućeno da uče slovenski jezik s ciljem da se suradnja između dviju država odvija i kroz nacionalnu manjinu, odnosno poznavanje jezika što je platforma za suradnju.

- Usto, imamo stotinjak pripadnika Slovenskog kulturnog društva Nagel, uspješno smo završili nekoliko EU projekata i hvala medijima što nas prate mada mislim da je to nedovoljno. Usto, nije dobro što nismo uključeni u sve probleme o kojima se raspravlja na razini županije, dok je nešto bolja situacija unutar grada. Tu svakako postoji prostor za poboljšanje - dodala je Antolić Vupora po čijem je mišljenju izuzetno važna i suradnja među nacionalnim manjinama.

- Ako nema te suradnje, ne možemo se postaviti kao tijelo, odnosno skupina predstavnika građana koji traže prava za građane ove županije. To je vrlo važno i to ovdje postoji - zaključila je.