Dan grada Varaždina: "Pred nama su veliki izazovi i rješavanje problema koji su predugo uteg ovom gradu"

Varaždinske vijesti | 6.12.2019. u 19:50h | Objavljeno u Aktualno

U Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu danas, na blagdan svetog Nikole, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana Grada Varaždina. Varaždinkama i Varaždincima čestitao je tim povodom predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan te pozdravio goste, među kojima su bili izaslanici Predsjednice i Vlade, zastupnici u saboru i EU parlamentu, veleposlanici i konzuli te čelnici gradova i općina, predstavnici udruga, gospodarstvenici, poduzetnici i ostali građani Varaždina i uvaženi gosti.

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, otvaravši svečanu Sjednicu, uvodno je istaknuo da su stanovnici duša grada i zbog njih treba dugoročno razmišljati. Stoga je podsjetio na neke od projekata naglasivši da je u proteklih godinu dana rekonstruirano i uređeno preko 15 ulica, uređena su i obnovljena dječja igrališta, nastavljena je POS stanogradnja, osigurani su stanovi za mlade liječnike. Naglasio je također da su pred njima u narednom razdoblju veliki izazovi i rješavanje nekoliko problema koji predugo predstavljaju uteg ovom gradu.

- Drage vijećnice i vijećnici ulazimo u posljednju godinu našeg mandata. Odgovornost nas vijećnika je dvojaka. Prije svega svaki je vijećnik odgovoran prema svojem gradu u kojem živi i djeluje, gradu koji kroz personifikaciju svakog stanovnika predstavlja opći interes. S druge strane postoji i uži oblik odgovornosti, a to je odgovornost svakog vijećnika prema sugrađanima koji su birali političku opciju kojoj vijećnik pripada. Svaka vijećnica i vijećnik ima legitimno pravo izabrati stupanj odgovornosti koji prihvaća prilikom donošenja neke odluke. Problem postaji ako vijećnik prilikom donošenja odluke zastupa parcijalni odnosno osobni interes. Također, obveza je vijećnika da dolaze na Sjednice gradskog vijeća, da aktivno zastupaju interese grada, da argumentirano iznose svoje stavove jer nečinjenjem sami sebi oduzimaju pravo na kasniju kritiku bilo koje odluke ili većinskog stava Vijeća. Unatoč tome što su svečane sjednice događanja na kojima prevladava pozitivan ton, smatram da kritičko promišljanje o realnim problemima mora biti odlika svake dobronamjerne i realne politike. Kao što sam uvodno naglasio ulazimo u zadnju godinu našeg mandata i uskoro moramo odlučiti jesmo li gradska vlast koja donosi nužne odluke radi dobrobiti grada, a koje su posljedice nepromišljenih i loših odluka bivših gradskih vlasti ili ćemo zažmiriti na realne probleme i pokušati kroz populističke poteze sviđati se što većem broju građana - ukazao je Habijan, dodajući da u određenim trenucima nema laganih odluka već postoji samo dilema da li ih donijeti ili ne.

- Odgovorna gradska vlast je vlas koja ne donosi odluke razmišljajući kratkoročno o sljedećim izborima, već razmišlja dugoročno o posljedicama te odluke za grad i za sve njegove stanovnike. Samo tako možemo doskočiti nataloženim problemima da se riješe najpovoljnije za grad - zaključio je Habijan.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, rekao je da se neko mjesto prepoznaje po svecu zaštitniku, da su i Varaždinci kao i biskup sveti Nikola koji je pomagao potrebitima. I oni su u ratno i mirnodopsko vrijeme, uvijek pomagali. Među ostalim osvrnuo se i na rezultate aktualne vlasti.

– Lijepo je biti na tribinama, ali treba i zaigrati i snositi odgovornost. Danas su investicije u Varaždinskoj županiji preko 2,5 milijarde kuna, a najveći dio u Varaždinu. Tu ne namjeravamo stati, planiramo i iduće godine "zavrtjeti" još nekoliko projekata za još jednu milijardu – najavio je saborski zastupnik.

Na kraju se svima obratio i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok kazavši da je kraj godine prilika da se osvrnemo. Pogledamo što smo napravili i je li moglo bolje.

– Jučer smo nakon desetak i više godina konačno otvorili klub mladih u Preradovićevoj ulici, kreativno vrelo ovog grada, da se kreativci prošire cijelim gradom. Prije dvije i pol godine naslijedili smo potkapacitiran i podinvestiran grad, s proračunskim manjkom, gotovo niti jedan europski projekt. Iz toga mi smo u dvije godine, zahvaljujući gradskim vijećnicima i gradskoj upravi, došli da je Varaždin grad koji po glavi stanovnika ima najviše europskog novca. Osobito je važno da smo uspjeli ući u ITU gdje nismo bili zbog greške Milanovićeve Vlade. Obnovili smo šest vrtića, dogradili 6. OŠ, još dvije ćemo obnoviti, a naše Sveučilište Sjever ima nekoliko novih programa. Čekamo i izgradnju FOI-ja 2. Hrvatska i Varaždin imaju samo tri razvojne mogućnosti, a to su obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje. Grad smo s najviše mladih zaposlenih. Pred nama je digitalna transformacija – omogućiti taj standard građanima i tvrtkama, ali i za digitalnu transformaciju gradske uprave, za procese odlučivanja. Zemlje koje su to omogućile građanima podigle su produktivnost za 60 posto. Imamo još godinu i pol i moramo doći do toga da ćemo biti jedini hrvatski grad 100 posto prekriven komunalnom infrastrukturom. Samo takvi gradovi će moći ući u digitalnu transformaciju – ukazao je Čehok, dodajući da im neće biti lako i ako su donosili loše odluke u prošlosti ne trebaju ih se bojati već ih treba promijeniti i krenuti naprijed.

Na svečanosti su gradonačelnik grada Varaždina Ivan Čehok  i gradonačelnik švicarskog grada Schaffhausena Peter Neukomm potpisali povelju o prijateljstvu i suradnji, a uručena su i javna priznanja.

Označeno u