Damir Laljek: Sol se nerijetko bacala kada su temperature iznad nule, a ceste suhe

| 31.1.2022. u 13:11h | Objavljeno u Aktualno

Damir Laljek, vijećnik iz redova HDZ-a, podignuo je temu o prekomjernom soljenju prometnica u Varaždinu, iako nije bilo potrebe za to zbog uvjeta koji su bili na prometnicama, daleko toplije od potrebe za radom zimske službe.

- Sol se nerijetko bacala kada su temperature iznad nule, a ceste suhe. Nakon bačene soli, prometnice postanu mokre i skliske, a kao takve i opasne za promet. Znamo koliko sol uništava ceste i vozila koja prometuju po takvim prometnicama. Sustavno se radi šteta, ali netko očito dobro zarađuje na tome - objasnio je Laljek.

- Vezano uz pretjerano soljenje zimske službe to je jedan problem koji je nevjerojatan. Mi smo imali u 2021. godini vrlo malo dana sa snijegom i kada je bila temperatura ispod nule, a platili smo gotovo 700 tisuća kuna po ugovoru za zimske službe jer postoje pripravnosti za soljenje i kada sam vidio taj račun pokrenuo sam da se napravi stroža kontrola toga da se to više ne događa. Da se ne soli i da se ima u pripravnosti vozila, ako će temperatura zraka biti par stupnjeva iznad nule. Poslat ću vam u odgovoru sve troškove za soljenja. Kod nas Čistoća soli nogostupe, a PZC i ŽUC sole kolnike. Mi imamo mogućnost da preko GPS-a vidimo koliko je tu stvarno potrošeno soli i zbog čega se sve to radilo. Mislim da tome treba stati na kraj - objasnio je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.