Damir Habijan u Saboru inicirao proglašenje Ivanščice parkom prirode

Varaždinske vijesti | 18.9.2020. u 19:40h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan u sklopu rasprave u Hrvatskom saboru o Prijedlogu zakona o proglašenju parka prirode Dinara, zalagao se za proglašenje područja Ivanščice i Ravne gore zaštićenim parkom prirode.

Istaknuo je kako na sjeverozapadu Hrvatske, iznad područja Medvednice, odnosno na području III. izborne jedinice – Varaždinske, Međimurske i Krapinsko - Zagorske županije, nema niti jednog nacionalnog parka niti parka prirode. Podsjetio je kako je još 2013. godine Državni zavod za zaštitu prirode izradio Stručnu podlogu za zaštitu dijela Hrvatskog zagorja u kategoriji regionalnog parka.

- Koristim ovu raspravu da ukažem na područja velike bioraznolikosti i georaznolikosti koja postoji na teritoriju navedenih županija, a posebno područje Ivanščice kao najviše planine Hrvatskog zagorja te Ravne gore - rekao je Habijan.

Napomenuo je kako nakon izrade Stručne podloge nije poduzeto ništa da bi navedeno područje postalo zaštićeno područje kategorije regionalnog parka.

- Želim iznijeti inicijativu da uže područje Hrvatskog zagorja konkretno područje Ivančice i Ravne gore postane zaštićeni dio prirode, kategorije parka prirode - predložio je te dodao da, s obzirom na postojeću Stručnu podlogu, ovo područje to zasigurno zaslužuje, a što bi doprinijelo i daljnjem razvoju kontinentalnog turizma.

U raspravi je pohvalio prijedlog Vlade RH da područje planinskog masiva Dinare proglasi parkom prirode. Riječ je o velikom obuhvatu od gotovo 63 000 hektara s preko 1000 biljnih i 20 endemskih životinjskih vrsta.