Da bi opstale, tvrtke iz Požgaj grupe sada uvoze 70 posto sirovina

VV | 15.7.2021. u 13:52h | Objavljeno u Aktualno

Zbog opstojnosti tvrtke, koja je došla u pitanje nakon “razlaza” s Hrvatskim šumama, poduzeća okupljena u Požgaj grupu raskinula je, sukladno najavama iz ožujka, ugovore s 230 radnika.

-Sada smo na oko 340 zaposlenika. Prije ove situacije s Hrvatskim šumama imali smo šest tvornica u RH. Uz otpuštanja ljudi koja se odnose na primarnu preradu, preradu trupaca, zatvorili smo i dvije tvornice. To su tvornice drvenih kuća u Otočcu i namještaja u Donjem Miholjcu, tako da smo ostali na četiri pogona – veli Nikola Požgaj, koji u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju ponovno ukazuje da se propisani kriteriji  za drvne kvote ne poštuju.

Upravo zbog toga, tvrtkama Požgaj grupe je tijekom tri godine dodijeljeno 38 posto manje sirovine pa su prema HŠ-u uputili odštetne zahtjeve Trgovačkom sudu u Zagrebu  pokrenuli javnu kampanju kako bi ukazali da rad mimo propisa i zakona nije dobar za društvo u cjelini. Uz to, Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja uputili su i prijavu, ukazujući da tržišni konkurenti putem Povjerenstva za raspodjelu drvne mase odlučuju o raspodjeli drvne mase, koja je zapravo vlasništvo države Hrvatske i Hrvatskih šuma.

- Više od 200 milijuna kuna dodijeljeno je na ovaj ili onaj način mimo propisanih kriterija... Povjerenstvo koje je bilo osnovano između Hrvatskih šuma i HGK s ciljem da nadgleda model raspodjele drvne mase u smislu poštuju li se propisani kriteriji. Ono je trebalo biti nadzor, a Hrvatske šume provoditi raspodjelu, ali je Povjerenstvo uzelo ovlasti koje mu ne pripadaju. To ispada čisti kartel jer članovi Povjerenstva, ali i mnogi drugi koji nisu njegovi članovi sudjeluju na tajnim sastancima s Hrvatskim šumama, gdje se donose odluke o raspodjeli po dogovornim kupcima ili se pripremaju zasebni kriteriji koji se javno ne objave, produžuju se rokovi za dostavu dokumentacije za kupce koji se uopće ne jave i slično. Mini kartel odlučuje o svemu, a da se njegove odluke nigdje javno ne objavljuju, navodi za Slobodnu čelnik čovjek Požgaj grupe, koja danas 70 posto svojih potreba za drvom uvozi iz inozemstva, a 30 posto nabavljamo na domaćem tržištu, a sve kako bi zadržala preostalih 340 zaposlenika te ispunila narudžbe, među kojima su i iz Švicarske.