Covid-potvrde od 1. veljače standard za prekogranična putovanja u EU Foto: VV arhiva / ilustracija

Covid-potvrde od 1. veljače standard za prekogranična putovanja u EU

VV / vecernji.hr | 27.1.2022. u 08:15h | Objavljeno u Aktualno

Sve države članice Europske unije potvrdile su usvajanjem novih preporuka Vijeća EU da COVID potvrde koje dokazuju cijepljenost, preboljenje ili recentan negativan nalaz testa na COVID-19 ostaju standard koji bi trebao biti dovoljan za prekogranična putovanja unutar Unije.

Novost u izglasanoj odluci, koja stupa na snagu 1. veljače, je da se naglasak više ne stavlja na pitanje kakva je epidemiološka situacija u zemlji ili regiji iz koje putnik dolazi, nego na njegov individualni status po pitanju ima li ili nema COVID potvrdu. Ako ima, takav putnik ne bi trebao prolaziti daljnje epidemiološke mjere poput samoizolacije ili testiranja, premda iznimke od tog pravila uvijek mogu postojati jer se države članice mogu i ne moraju, ovisno o procjeni svojih nacionalnih vlasti, držati ovih preporuka, piše večernji.hr.

Od 1. veljače COVID potvrde će biti valjane u razdoblju od 270 dana (oko 9 mjeseci) nakon primarnog cijepljenja ili neograničeno nakon docjepljivanja dodatnom, tzv. booster dozom. S time da je to neograničeno za sada, jer nema dovoljno podataka o tome koliko dugo “booster” doze pružaju zaštitu, a jednom kad se podaci pojave, onda može i to biti promijenjeno iz neograničenog u ograničeno razdoblje.

Takva je valjanost COVID potvrda za cijepljene, ali te potvrde valjane su i u slučaju preboljenja (valjanost je 180 dana nakon prvog pozitivnog testa na koronavirus) te u slučaju recentnog negativnog nalaza testa. Taj test može biti ili PCR, obavljen ne više od 72 sata prije putovanja, ili brzi antigenski, obavljen ne više od 24 sata prije putovanja.

Ako nema COVID potvrdu, putnik riskira da mu se na granici propišu dodatne restriktivne mjere poput testiranja ili karantene. Ali i nova preporuka Vijeća EU, kao i ona koja je dosad bila na snazi, potiče države članice da nijednom građaninu EU ne odbiju ulazak zbog neposjedovanja COVID potvrde.

”Posjed EU digitalne COVID potvrde nije preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje. Stoga osobe koje ne posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu ne bi trebalo sprečavati da putuju, ali bi se od njih, prema potrebi, moglo zahtijevati da se prije ili nakon dolaska podvrgnu testiranju na infekciju virusom SARS-CoV-2 kako bi se smanjio rizik od slučajeva uvoza infekcije”, kaže se u tekstu usvojene preporuke.

Ovi europski propisi tiču se samo upotrebe COVID potvrda pri prekograničnim putovanjima unutar EU, a ne tiču se upotrebe tih potvrda za kretanje unutar pojedinih država članica, što svaka država uređuje zasebno nacionalnim propisima, pa je tako u nekima, poput Austrije, Italije i Francuske, nemoguće ući u kafiće i restorane bez COVID potvrda s dokazom o cijepljenju ili preboljenju, dok u drugima, poput Švedske, takva ekstenzivna domaća upotreba nikad nije ni uvedena.

I dalje ostaje pravilo da stranac koji uđe u neku drugu državu članicu mora, bez obzira na to kakvu je COVID potvrdu trebao za prelazak granice, poštovati nacionalne propise i pokazati COVID potvrdu koja se traži u toj zemlji za pristup mjestima javnih okupljanja. Slovenski mediji, ponajprije Delo, pisali su o tome da nova pravila od 1. veljače različito tretiraju osobe koje su prvo preboljele koronavirus i potom se cijepile, od osoba koje su se prvo cijepile pa potom preboljele koronavirus. Ovi prvi, preboljeli pa cijepljeni “booster” dozom, imat će zasad neograničeno trajanje COVID potvrda, a ovi drugi, primarno cijepljeni pa potom preboljeli, ne mogu računati na neograničeno trajanje svojih potvrda.

Hrvatska je u raspravi u Vijeću EU predložila da se i za preboljele od koronavirusa računa rok od 270 dana, a ne 180. No, o tome će odlučivati EK u novom delegiranom aktu, koji se očekuje u ožujku. Hrvatska je također zatražila da se potvrde o preboljenju mogu temeljiti i na pozitivnom rezultatu brzog antigenskog testa, ne samo PCR testa.

- Nova preporuka Vijeća EU-a važna je za sve koji putuju, a posebno za turistički sektor u pripremama za predsezonu. Olakšava se kretanje pojedinaca s COVID potvrdama i uvodi se nova karta s epidemiološkim “semaforom” na kojoj će države biti prikazane kombiniranjem kriterija cijepljenosti i incidencije zaraze. Preporučuje se državama članicama odvraćanje od neobaveznih putovanja u “tamnocrvena” područja. Zajedno se moramo potruditi da Hrvatska ne bude “tamnocrvena”! - rekla je ministrica turizma Nikolina Brnjac.