CONING Izbjegli stečaj, a spas od propasti unosom tražbina vjerovnika u temeljni kapital? Foto: Krešimir Đurić/VV arhiva

CONING Izbjegli stečaj, a spas od propasti unosom tražbina vjerovnika u temeljni kapital?

| 25.5.2017. u 08:25h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski Coning po treći je puta izbjegao otvaranje stečajnog postupka. Varaždinski Trgovački sud u petak je, naime, usvojio prijedlog i Financijske agencije (Fine), ali i Coninga, da se za dodatnih 45 dana odgodi ročište radi raspravljanja o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka.

Fina je, podsjetimo, još krajem kolovoza prošle godine podnijela prijedlog za otvaranje stečaja nad Coningom zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje od 3,8 milijuna kuna. Međutim, ročište radi raspravljanja o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka u studenom je odgođeno na prijedlog Coninga, a u veljači na prijedlog Fine. Fina je ovoga puta u prijedlogu navela kako dužnik, odnosno Coning, poduzima sve radnje s ciljem povratka likvidnosti i nastavka poslovanja te očekuje da će te radnje dovesti do namirenja vjerovnika kako više ne bi postojali uvjeti za stečaj.

- I dužniku i vjerovnicima u interesu je da dužnik postane likvidan i solventan - navela je Fina u prijedlogu za odgodu sve do okončanja dokapitalizacije tvrtke.

Dioničari su na glavnoj izvanrednoj skupštini u travnju usvojili financijska izvješća i prijedlog uprave za pokrivanje gubitka kroz dokapitalizaciju društva. Dokapitalizacija je u tijeku te se provodi uplatom u gotovu novcu i unosom tražbina u redovne dionice za postojeće dioničare te unosom tražbina u temeljni kapital, odnosno u povlaštene dionice za ostale vjerovnike.
I predsjednik uprave tvrtke Vatroslav Vrdoljak i prokurist Zoran Pucarić sudu su kazali da se intenzivno provode radnje koje bi trebale dovesti do deblokade računa tvrtke.

- Utvrđeno je da postoji čak 652 vjerovnika koji ispunjavaju uvjete za unos tražbina. Dosad je od strane postojećih dioničara ugovoren unos više od 20 milijuna kuna u temeljni kapital društva u postojećim tražbinama, a osim toga ugovoreno je pretvaranje tražbina u temeljni kapital u vrijednosti 4,5 milijuna kuna. Usto, imamo informacije za još tri milijuna kuna koji će biti unijeti u temeljni kapital, no zasada nam još nije stigla potpisana dokumentacija za taj iznos od vjerovnika. Nadalje, neki vjerovnici značajnih tražbina poput tvrtki iz koncerna Agrokora čekaju suglasnost izvanrednog povjerenika, iako su oni sami već izrazili spremnost za pretvaranje tražbina u temeljni kapital tvrtke - naveli su Vrdoljak i Pucarić, dodavši da je tvrtka u međuvremenu prihodovala i 2,7 milijuna kuna temeljem ugovora o zakupu nekretnina u Trakošćanu, na Pagu te u Kukljici na otoku Ugljanu.

S obzirom da vjerovnicima, koji su izrazili spremnost za pretvaranje tražbina u temeljni kapital, treba još vremena radi donošenja konačne odluke, odnosno za rješavanje dokumentacije temeljem koje bi se postigla realizacija, opunomoćenici tvrtke predložili su odgodu ročišta kako bi se otklonili stečajni razlozi – nesposobnost za plaćanje i prezaduženost.

- Trenutno je na računu tvrtke evidentirano više od milijun kuna ovršnih naloga za tražbine koje su već pretvorene u povlašteni kapital. Sve dok se ove tražbine ne uklone, nismo u mogućnosti deblokirati račun jer bismo inače pojedine vjerovnike namirili dvaput - također je ukazao Pucarić.

Privremena stečajna upraviteljica Lidija Lesar je inače u svom izvješću u ožujku navela kako je Coning na dan 17. veljače bio blokiran 295 dana, a prema Očevidniku o redoslijedu plaćanja od 17. veljače stanje blokade iznosi 8.878.951 kunu te je neposoban za plaćanje. Usto, uvrdila je da je Coning prezadužen budući da iz poslovnih knjiga proizlazi da mu obveze iznose 269.559.789 kuna te su za 51.585.055 kuna veće od imovine koja iznosi 217.974.733 kune. Zbog postojanja stečajnih razloga, odnosno nesposobnosti za plaćanje te prezaduženosti, Lesar je u izvješću predložila otvaranje stečajnog postupka.

Međutim, na ročištu u petak ukazala je da je dužnik u međuvremenu poduzeo radnje s ciljem konsolidacije poslovanja, tako da je situacija sada izmijenjena u odnosu na situaciju na koju se odnosilo njeno izvješće

- Postoje realne mogućnosti da dužnik nastavi s poslovanjem - navela je Lesar tijekom ročišta koje je naposljetku odgođeno po treći puta te novo zakazano za 6. srpnja.