Članovi HGSS Stanice Varaždin pomažu kolegama u Posavini u borbi s poplavama

V.V. | 21.3.2018. u 16:54h | Objavljeno u Aktualno

Vremenske nepogode koje su zadesile riječne doline Save, Une, Kupe i Like preokrenule su život naopako mnogim stanovicima sela i gradova na njihovim obalama. Kako se vrijeme sve više mjeri u vodostajnim centimetrima i broju napuknuća na nasipima, Hrvatska gorska služba spašavanja stavila je sve svoje resurse na raspolaganje zajednici.

- Od prošlog tjedna u stanju su pripravnosti mnoge kontinentalne stanice HGSS-a, a poglavito one koje raspolažu plovilima i interventnim timovima koji dolaze uz njih. Kako je rijeka Sava na širem području Jasenovca dosegla rekordni vodostaj, mnogi pripadnici HGSS-a uputili su se u Posavinu pomoći svojim kolegama u zadržavanju rijeke u njenom koritu, kao i pružiti neophodnu pomoć stanovnicima naselja koja su ostala odsječena od ostatka zemlje - izvijestili su iz HGSS-a.

Jedan takav interventni tim već je u nedjelju stigao na dežurstvo u Novsku, te su članovi HGSS Stanice Varaždin ostali na ugroženom području cijeli ovaj tjedan.

Članovi Stanice Varaždin kasno sinoć su se vratili kući, a sljedeći varaždinski interventni tim odlazi u Posavinu već večeras ili sutra u najranijim jutarnjim satima.

Sve snage i nastojanja članova HGSS-a podijeljenih u 12 timova , mještana i vatrogasaca sa nekoliko čamaca, usmjerene su na očuvanje nasipa i zaštitu mještana i imovine naselja ugroženih zbog rekordno visokog vodostaja rijeke Save i Une. Čamcima se danonoćno prijevoze vreće s pijeskom, ljudstvo, kontrolira i održava čvrstoća nasipa kako bi se spriječio daljnji prodor vode.

Timovi na čamcima mijenjaju se svakih nekoliko sati, jer iscrpljenim i neispavanim spašavateljima zbog velike hladnoće prijeti i pothlađivanje. Na terenu su od početka krizne situacije članovi četrnaest stanica HGSS-a, ali spašavatelji stanica iz cijele Hrvatske su u visokom stupnju pripravnosti i spremni odazvati se pozivu na akciju.

Osim na spomenutom području timovi HGSS-a raspoređeni su i u Gređanima u općini Stara Gradiška na ojačavanju nasipa, i potpori Hrvatskoj vodoprivredi i Hrvatskim vodama, u Karlovcu kao produžena ruka ostalih žurnih službi, te u Kosinju na opskrbi namirnicam, gorivom i prevozu mještana.

- Situacija je i dalje zabrinjavajuća te će se dežurstva nastaviti barem još nekoliko sljedećih dana - stoji na stranicama HGSS-a.

Označeno u