Cijene na varaždinskom placu su iste kao i prošle godine, dok je cijena proizvodnje osjetno porasla

| 6.5.2024. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski plac već je tradicionalno okupljalište domaćih poljoprivrednika, obrtnika i građana željnih svježih namirnica i autentičnih proizvoda. Osim što tržnica pruža doživljaj za sva osjetila, ona je i ogledalo ekonomske dinamike i promjena u gradu. Kroz cijene na tržnici otkrivaju se mnoge priče - o usjevima, odlukama poljoprivrednika, ali i o navikama i životnim standardima građana. Istražili smo kakve su cijene na tržnici, ali i trendovi u ponudi i potražnji.

Svakako najtraženija namirnica na placu proteklih su dana i tjedana – jagode. Proizvođači su se tu više manje složili. Posudicu od 500 grama platit ćete tri eura, a cijena je gotova istina kao i prošle godine. Iako do porasta cijene još nije došlo, Ivan Horvat iz Ludbrega kaže nam kako ulaganja jesu puno veća. Dodaje kako cijenu formira i velika ponuda, a osim jagoda iz Vrgorca, puno se kupuju jagode iz uvoza.

- Mi se bavimo proizvodnjom jagoda 40 godina, prodajemo na varaždinskoj tržnici, ali cijene ne želimo dizati jer bi onda možda kupovna moć bila manja. Ljudi nemaju novaca i najviše smo zbog toga išli na tu cijenu, da se možemo pokriti – otkriva Ivan. Cijena jagoda, nastavlja, jedino bi tu kod nas mogla biti veća u trgovačkim lancima, ali to se, kaže, ne može usporediti s domaćom proizvodnjom...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u