FOTO U prihvatnom centru u Toplicama zbrinute prve izbjeglice iz Ukrajine, žene s djecom pobjegle od ratnih razaranja

VV | 1.3.2022. u 11:04h | Objavljeno u Aktualno

Prve izbjeglice iz Ukrajine noćas su prespavale u prihvatnom centru u Varaždinskim Toplicama. Četiri žene i troje djece, bježeći pred strahotama rata, našli su se jučer popodne usred Varaždina, a pomogao im je građanin koji je o njihovom dolasku odmah obavijestio Centar 112.

- Kad vidite malo dijete od godinu dana koje je prvi rođendan proslavilo putujući četiri dana u automobilu, mi koji smo doživjeli strahote rata znamo što to znači. Žene s djecom stigle su jučer navečer u naš prihvatni centar, zbrinute su, a danas ujutro krenuli su dalje, prema Srbiju, gdje imaju prijatelje koji će ih primiti – rekla je Dragica Ratković, gradonačelnica Varaždinskih Toplica danas na konferenciji za novinare, koja je održana ispred prihvatnog centra koji je organiziran u Lovrinoj kupelji, odnosno objektu Dom II u Varaždinskim Toplicama.

Sa zadnjim danom veljače objekt koji je dio Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama je mobiliziran, odnosno stavljen u funkciju prihvata i smještaja izbjeglica iz Ukrajine.

- Objekt može primiti do 100 osoba koji će biti smejštene u dvokrevetnim sobama, imamo i obiteljskih soba te jednokrevetnih soba. Organizirana je dežurstvo kroz tri smjene, a na nivou bolnice je formiran Operativni tim za sve aktivnosti koje budu potrebne. Svima koji će ovdje boraviti osigurana su tri obroka, a bude li potrebno organizirati i neke druge aktivnosti, uključit ćemo se i prilagođavati se što nam dnevna situacija bude nalagala – rekao je dr. Denis Kovačić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

Dodao je kako se i u ovim okolnostima pridržavaju svih epidemioloških mjera.

- Prilikom dolaska sve osobe testiramo, a osigurali smo i određeni broj smještajnih kapaciteta za izolacije u slučaju zaraze koronavirusom, bude li potrebe - rekao je Kovačić.

Zamjenica župana i načelnica županijskog Stožera civilne zaštite Silvija Zagorec istaknula je kako je Varaždinska županija logistički i operativno spremna za pružanje pomoći izbjeglicama iz Ukrajine kako bi se osjećali dobrodošlo, sigurno i znali da nisu sami.

- Ovdje su volonteri Crvenog križa, djelatnici Civilne zaštite i zaposlenici Bolnice – rekla je Zagorec.

Iz Crvenog križa Varaždinske županije poručuju da su organizirana dežurstva tijekom 24 sata, a s obzirom da se u našoj zemlji trenutno nalazi manji broj izbjeglica, Crveni križ uspješno odgovara na njihove potrebe.

- Ako bude potrebno javnost ćemo obavijestiti za dodatne donacije. Imamo i dovoljan broj volontera. Zasad potrebe imamo za prevoditeljima ukrajinskog jezika, pa molim sve koji nam mogu pomoći u komunikaciji da nam se jave putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. – pozvala je v. d. ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček.

Toplička gradonačelnica Ratković rekla je kako na području Toplica ima dosta stranih radnika iz Ukrajine, koji su rekli da su im na raspolaganju u bilo koje doma dana i noći, bude li potrebe.

- Javljaju nam se građani i nude pomoć, i Ukrajinci koji žive u Toplicama, koji žele volontirati i koji su spremni pomoći - otkrila je Ratković.

Koliko se izbjeglica očekuje u narednim danima, iz Ravnateljstva civilne zaštite kažu kako je to teško reći.

- Pratimo situaciju, vidimo da u susjednim državama je sve više Ukrajinaca i vjerojatno će doći i na našu granicu. Dosad je ušlo 300 Ukrajinaca u Hrvatsku, uglavnom se smještaju privatno ili u nekretnine koje imaju na moru, tako da je trenutno nekoliko obitelji smješteno u prihvatnom centru u Zagrebu - poručio je Zdravko Lazar, koordinator za prihvat izbjeglica iz Ukrajine u Varaždinskoj županiji i voditelj Centra 112 Varaždin koji je pozvao građane da za sve informacije nazovu broj 112.

- Sve informacije, bilo da ih traže, bilo da prijave potrebu za smještaj izbjeglica iz Ukrajine, građane molimo da nas kontaktiraju na broj 112. Mi ćemo dati informacije o smještaju i organizirati ga, a o potrebama dalje obavještavati Crveni križ – izvijestio je Lazar.

Bude li potrebe, spremaju se i rezervni smještajni kapaciteti.

- Koordiniramo, radimo i pratimo razvoj situacije kako bismo bili spremni prihvatiti sve koji će nam doći iz Ukrajine. Hvala svim gradonačelnicima i načelnicima koji su iskazali želju i spremnost za prihvat izbjeglica i vjerujem da ćemo,  bude li potrebno, pronaći prihvatljive smještajne kapacitete. Imamo u pripremi nekoliko lokacija, a među njima razmatramo Varaždin i Ludbreg - rekla je načelnica županijskog stožera Zagorec.

Galerija slika