Čengić: Nema nikakvog pogodovanja bilo kojoj javnoj osobi

vv | 2.2.2022. u 10:43h | Objavljeno u Aktualno

-Jedini razlog za pokretanje inicijative je što nekretnine sve više propadaju i, želimo da se zemljište stavi u svrhu koja je predviđena GUP-om iz 2008. godine. Zatim da se uklopimo u postojeće stambeno naselje, koje je već nastalo oko našeg pogona,  objašnjava direktorica VIS Konfekcije 

-Neutemeljena je rasprava vijećnika Damira Habijana, odnosno njegovo povezivanje vijećnika Hrvoja Petrića s VIS Konfekcijom Varaždin d.d. te ukazivanje na potencijalni sukob interesa, ukazuje Milica Čengić, direktorica VIS Konfekcije d.d., u vezi točaka 8. sjednice Gradskog vijeća Varaždin koje su bile vezane na donošenje UPU-a VIS Konfekcije d.d.

Kako naglašava, VIS Konfekcija Varaždin na lokaciji Svilarska 2 egzistira i posluje od 1957. godine

-U proizvodnom pogonu u Varaždinu proizvodnja se odvijala do 2007. godine. Zbog smanjenja broja proizvodnih radnika te ekonomski neodržive proizvodnje u Varaždinu, proizvodne radnike smo preraspodjelili u naše pogone u Jalžabetu i Vinici. Na ovoj lokaciji ostalo je samo skladište i upravno-prodajna režija, veli  direktorica VIS Konfekcije te napominje da danas je na ovoj lokaciji 27 zaposlenih.

Još prilikom donošenja GUP-a 2008. godine, kako dodaje,  na cijelom prostoru nekadašnjeg VIS-a predložena je mješovito-poslovno-stambena zona, na što su stavili određene primjedbe, koje  nisu usvojene.

-Od 2007. godine u proizvodnim halama nema proizvodnje i zato smo već 2007. godine željeli da se za naš dio nekretnine koji pripada VIS Konfekciji Varaždin d.d. dozvoli izgradnja stambenih objekata s pripadajućim poslovnim prostorima. Protekom svih tih godina Gradu smo uredno plaćali komunalnu naknadu u iznosu od 800.994,54 kuna, bez dana zakašnjenja, unatoč tome što pogon nije radio. Nakon proteka 12 godina, dana 1. listopada 2020. godine uz prethodni razgovor kod tadašnjeg gradonačelnika podnijeli smo Upravnom odjelu za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša  zahtjev za donošenjem UPU-a i izmjenu GUP-a, ukazuje direktorica VIS Konfekcije.

Izradu  UPU-a VIS Konfekcije Varaždin d.d., kako naglašava, financira u cjelosti to dioničko društvo.

-Jedini razlog za pokretanje inicijative je što nekretnine sve više propadaju i, želimo da se zemljište stavi u svrhu koja je predviđena GUP-om iz 2008. godine. Zatim da se uklopimo u postojeće stambeno naselje, koje je već nastalo oko našeg pogona,  objašnjava.

VIS Konfekcija se 100% bavi konfekcijskom djelatnošću, odnosno proizvodnjom gotovih odjevnih predmeta.

-Od toga 98% proizvodnje izvozimo. S obzirom na djelatnost kojom se bavimo i izvoznu orijentaciju, poznato je kakve sve probleme imaju društva koja se bave istom djelatnošću. Sve probleme koje smo imali uvijek smo rješavali unutar društva s menađmentom od kojih većina nisu dioničari društva, kao s radničkim vijećem i sindikalnom podružnicom VIS Konfekcija d.d. Svi ti ljudi su članovi ili simpatizeri različitih političkih stranaka. U VIS Konfekciji nikad se nismo time opterečivali, jer jedini cilj nam je bilo zadržati punu zaposlenost naših pogona, naglašava.

Izradom UPU-a i njegovom realizacijom, kako ukazuje, osigurat če još bolju financijsku stabilnost društva i omogućiti daljnja investicijska ulaganja u druge pogone.

-Dakle, nema nikakvog pogodovanja bilo kojoj javnoj osobi. Dobar dio većinskih dioničara u VIS Konfekciji radi više od 40 godina, a ja osobno 37 godina. Ne želim da donošenje UPUa VIS Konfekcija u bilo kojem dijelu bude stvar politike, jer to nije. Radi se o društvu koje je u privatnom vlasništvu 131 dioničara od kojih je 7 većih dioničara. Donošenje UPU-a financirano je od strane društva te je na taj način društvo pomoglo gradu u realizaciji jednog novog stambenog kompleksa. Smatram da svi gradski vjećnici bez obzira na stranačku pripadnost moraju imati za cilj da građani grada Varaždina žive puno bolje, a kad govorimo o pravnim subjektima koji rade na području grada Varaždina, tada očekujem jednaki tretman prema svim pravnim subjektima tj. društvima. Isto tako od svih gradskih vjećnika očekujem da rade na dobrobit stanovnika grada Varaždina te da i najbanalnije stvari uvijek ne ispolitiziraju na koji način nama gospodarstvenicima i građanima samo otežavaju, a ne pomažu, zaključuje Čengić te napominje da su podaci oko vlasničke strukture društva svima dostupni uvidom u sudski registar Trgovačkog suda Varaždin.