Čehok: Raščistili smo većinu onih dalekosežnih i dugoročnih sporova koji su znatno opterećivali grad Foto: Krešimir Đurić

Čehok: Raščistili smo većinu onih dalekosežnih i dugoročnih sporova koji su znatno opterećivali grad

Varaždinske vijesti | 26.3.2021. u 18:28h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon današnje sjednice varaždinskog Gradskog vijeća, gradonačelnik Ivan Čehok i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan održali su konferenciju za medije, na kojoj su se osvrnuli na dosadašnji rad te odluke koje je danas donijelo Gradsko vijeće.

- Danas je održana vjerojatno zadnja sjednica Gradskog vijeća, vidjeli ste da smo donijeli neke jako važne odluke. Ja sam stvarno ponosan na ovaj saziv Gradskog vijeća, kako zbog toga što su u ovoj pandemijskoj krizi ipak uspjeli pronaći demokratski način i modele kako surađivati, raspravljati i donositi odluke, a jednako tako i zbog toga što je, s obzirom na konstelaciju odnosa snaga, Gradsko vijeće ipak donosilo odluke. Bilo je i politikantstva, a i nepotrebnoga politiziranja, ali ipak su donosili važne odluke - rekao je Čehok.

- Danas su donesene odluke koje su važne za budućnost Varaždina, to je prije svega rebalans proračuna na osnovu kojeg ide izdavanje obveznica Grada Varaždina. Jednako tako, tu je i odluka o dopuni odluke o integralnoj nagodbi, kojom zapravo ovo Gradsko vijeće i gradska uprava, mi kao oni koji upravljaju gradom, raščišćavamo većinu onih opterećujućih, dalekosežnih i dugoročnih sporova koji su znatno opterećivali grad i financijski bili visok rizik. Do sada, kada smo izdavali obveznice, većina onih koji su bili investitori, najviše ih je zanimalo rizici grada u sporovima. Ovime smo te sporove raščistili i informirali o raspisivanju natječaja, ali mislim da smo učinili i nešto što je kolegijalno i politički mudro. Dakle, raspisat ćemo natječaj, ali ćemo jednako tako dati priliku budućem sazivu Gradskog vijeća da o tome odluči - kazao je Čehok.

>> Izglasana promjena nacrta nagodbe, Damir Habijan vodio glasanje tijekom vožnje autom

- Time smo zapravo i na neki način zaokružili sve one poslove zbog kojih smo i bili izabrani. Grad Varaždin se u obih nekoliko godina znatno razvio, demografski danas imamo pozitivne trendove, imamo više građana nego smo ih imali prije četiri godine. Imamo i pozitivne gospodarske trendove, unatoč gospodarskoj krizi. Imamo dobre trendove i u obrazovanju, sportu i kulturi. Dakle, unatoč svemu što se događalo, možemo reći da je ovo Gradsko vijeće, bitno pridonijelo svojom raspravom i svojim odlukama razvoju grada Varaždina - zaključio je varaždinski gradonačelnik.

Osvrt na rad Vijeća dao i njegov predsjednik Damir Habijan.

- Zahvalio bih medijima koji su pratili rad Gradskog vijeća u ove nepune četiri godine. Održano je 37 sjednica i čestitam vam na vašem poslu, znam da ste ga obavljali sukladno svojoj struci. Ponekad nam se, reći ću u svoje osobno ime, možda i nije sviđalo ono što pišete, ali to je naša osobna stvar, ali i vaš posao koji radite kvalitetno i profesionalno. Zahvaljujem i svim vijećnicama i vijećnicima ovog saziva Gradskog vijeća, gradskoj upravi, gradonačelniku i zamjenicima, ali i stručnim službama koje su, osobito tijekom pandemije, dale veliki obol da se ove sjednice održe na ovakav način, profesionalno i tehnički besprijekorno. Ako sam ikoga svojim postupanjem, ako gledamo poslovnik, ponekad povrijedio, ja se ispričavam. Svi mi koji radimo, naravno da i griješimo. Protekle četiri godine zasigurno su novo i veliko iskustvo za mene te ujedno svom nasljedniku želim puno sreće u radu, puno živaca i strpljenja - rekao je Habijan.

press_26032021_1_habijan_1.JPG

Na pitanje novinara, Čehok se osvrnuo i na razdoblje do lokalnih izbora

- Gradska uprava i izvršna vlast do okončanja izbora će, sasvim uobičajeno, po postojećoj proceduri obavljati sve poslove. Čeka nas otvaranje knjižnice, završetak radova na sinagogi, završetak nekih europskih projekata, dakle mi i dalje radimo kao što smo radili do sada. Govori se zašto se uvijek radi zadnja tri mjeseca. Naravno da su i ta zadnja tri mjeseca jednako tako radna kao i prva tri mjeseca. Ako pritom treba neka odluka koje treba ići na vijeće, mi je nećemo moći donositi, zato sam danas apelirao da se donesu odluke koje se tiču Varteksa, jer bismo bili paralizirani u svom djelovanju, ne bismo mogli ništa činiti bez odgovarajućih odluka Gradskog vijeća - rekao je Čehok.

>> Prihvaćen razvojni program Varteksa i naplaćivanje dugovanja, TTS skinut s dnevnog reda

Čehok je ovom prilikom zahvalio svim gradskim vijećnicima, građanima, ustanovama i drugima, a osvrnuo se i na dodjelu certifikata "Grad za mlade" Gradu Varaždinu.

- Dodjela certifikata "Grad za mlade" je dokaz da je ova gradska vlast uspjela u tome da se grad otvori svojim građanima, jer jedan od glavnih kriterija za tu titulu je upravo način komunikacije s mladim ljudima - rekao je Čehok.

Odgovorio je i na pitanje planira li se ponovno kandidirati za gradonačelnika, budući da dosad nije objavio kandidaturu.

- Ja sam uvijek bio legalist i smatram da se na izbore treba ići u onom trenutku kad izbori budu i službeno raspisani. Naravno, svatko radi na svoj način i ne bih išao u objavu kandidature prije nego što je to potrebno. Mislim da je u ovakvim okolnostima kad su ljudi, većina gospodarstva i društveni život u lockdownu, kad smo svi pomalo u traumi zbog svega što se događalo, maltretirati ljude prijevremenim najavama i predizbornim utakmicama, podmetanjima... nema smisla. na kraju krajeva, mi još moramo raditi i nemamo pretjerano vremena govoriti okolo o svojim političkim planovima. Imamo vremena za sve, kad bude vrijeme, sve ćemo reći građanima o našoj kandidaturi i listi - odgovorio je Čehok.

press_26032021_1_cehok_habijan_3.JPG