Čehok: Ovaj rebalans je kupusara; Bosilj: 99 posto proračuna je naslijeđeno od Čehoka

| 20.10.2021. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

- Očito da ove godine nema zeljerijade u Vidovcu pa je onda nama naša gradska vlast priuštila ovu kupusaru od proračuna. Ovaj je kupusara od rebalansa - rekao je tijekom rasprave po prvoj točki dnevnog reda 5. sjednice Gradskog vijeća, Ivan Čehok nezadovoljan viđenim prijedlogom rebalansa proračuna te naglasio da su svi projekti koje su do sada napravili u gradskoj upravi zapčeti pod mandatom Čehoka.

- Energetski obnovljen jedan vrtić, napravljeno nekoliko prometnica, napravljena biciklistička staza prema Kućanu, započeta izgradnja novog rotora Silićeva, Krležina, za dvostruko su podignute stipendije i stipendista, započeta izgradnja stanova za liječnike, za deficitarna zanimanja, raspodijeljena sredstva udrugama dvostruko više nego ikada prije, započeta je rekonstrukcija autobusnog kolodvora i puno još toga drugog, ali najvažnije podignuto je s 200 na 700 tisuća kuna poduzetnički fond, napravljeno je reciklažno dvorište, počela je obnova ove zgrade (HNK), a nije se to dogodilo u ovih šest mjeseci. Ovo je prelijevanje iz praznoga u šuplje, dovršili se projekti koje smo mi započeli - rekao je Čehok.

Smatra da su se morale podignuti božićnice za djecu, da su se morale povaćati plaće odgajateljima u vrtićima, da se na prijedlog Viktora Mrzlečkog s liste NL Ivana Čehoka podigao cenzus za umirovljenike koji bi trebali dobiti božićnice, a ne aktualne vlasti, te da se ne koriste ostavljena sredstva iz obveznica.

- Jesmo li svjesni što će se dogoditi ako ne iskoristimo novce iz obveznica. Govorili ste lakonski da ćete izgraditi sklonište za životinje. Svaki mjesec dana čekanja zbog rasta cijena građevinskih radova znači da vaš novac 10 posto gubi na cijeni minimalno. Vi za tih tri milijuna kuna nećete moći napraviti pola onoga što ste mogli napraviti 1. kolovoza, a nije bilo razloga da to ne počnete raditi. I što dulje budete čekali, ta sredstva iz obveznica će vam vrijediti još manje - rekao je Čehok i još jednom se osvrnuo na neostvarene projekte Miškinine i Kućanske rampe.

- Zaista je licemjerno govoriti o uskrsnicama i božićnicama kad ih uopće niste stavili u proračun. I sad ste od jednom zaslužni za cenzus (umirovljenicima) na 2500 kuna. Mislim da takvu razinu licemjerja je teško podnijeti. Sljedeća stvar, 99 posto proračuna je naslijeđeno od vas i vi sad zovete kupusarom. Meni je to nevjerojatno. Ovo su takve kozmetičke promjene proračuna da možemo vidjeti da je 99 posto stavki isto. Ja radim po naslijeđenom proračunu, a vi ga zovete kupusarom. Osnovni problem je da niste ostavili niti jedan spreman projekt. Mi imamo građevinsku dozvolu samo za Centar kreativnih industrija koju pokušavamo kandidirati na određenu nišu i koje pripremamo - rekao je Neven Bosilj i napomenuo da je Čehokov projekt za Kućansku rampu bio neizvediv prema mišljenjima stručnjaka.

- Vi stalno govorite da vi ćete jednog dana, a ja ne vidim da ste nešto napravili. Već četvrtu sjednicu zaredom mi pripremamo i mi ćemo nešto. To je neegzaktni futur. Kad ćete nešto napraviti - rekao je Čehok o planovima za Kućansku rampu, na što je zamjenik Miroslav Marković odgovorio Čehoku.

- Hvala vam što brinete toliko o ovoj upravi koja je tek četiri mjeseca ovdje u ovoj poziciji. Stvarno nas častite ako mislite da smo mi mogli napraviti u četiri mjeseca ono što vi niste u četiri mandata, a to je ta Kućanska rampa - rekao je Marković.

Na kraju, većinom glasova, točnije 12 za i šest suzdržanih glasova, prihvaćen je prijedlog izmjena i dopuna proračunskih dokumenata Grada Varaždina. U proračun je rebalansom uvršteno 15 milijuna kuna za izgradnju sortirnice, milijun kuna za dječje božićnice te su povećana sredstva za božićnice za umirovljenike i za Poduzetnički fond Grada Varaždina.