Čehok: Ova sjednica će biti jedna od najgorih, neviđeni čin nasilja nad demokracijom Foto: Martin Novosel/arhiva vv

Čehok: Ova sjednica će biti jedna od najgorih, neviđeni čin nasilja nad demokracijom

vv | 26.9.2023. u 12:44h | Objavljeno u Aktualno

Danas u 15 sati počinje sjednica Gradskog vijeća Varaždina na kojima već danima oporba najavljuje da će se dotaknuti aktualnih tema oko cijene vrtića te ukidanja vijeća mjesnih odbora, a Nezavisna lista Ivana Čehoka smatra da će ova sjednica ujedno biti najgora u povijesti grada upravo zbog ukidanja vijeća mjesnih odbora.

- Ova sjednica će biti jedna od najgorih, neviđeni čin nasilja nad demokracijom. Nikad nikome u povijesti nije uspjelo ovo što je uspjelo ovoj vlasti. Niti kraljevima, carevima, hegominima, diktatorima, Mađarima, Nijemcima, niti socijalistima  komunistima nije uspjelo ukinuti temeljni oblik participacije i samoorganizacije građana. Sve te jedinice od kojih se grad sastoji su imale neki oblik autonomije odlučivanja. Kad se pogleda povijest, znalo se da je jedno Zbelava, Biškupec, Kućan, Gojanec, Jalkovec i imale su određeni oblik autonomije koji se sada ukida, to je nedemokratski čin i čin potpunog nasilja. Niti se pitalo građane ili napravilo javno savjetovanje - istaknuo je Čehok na današnjoj novinarskoj konferenciji.

Također se osvrnuo na podizanja cijena otpada kao i podizanja cijena gradskih vrtića.

- Premda se ne čini da su ove dvije stavke povezane, jako su povezane. Da bi Bosilj mogao povećati cijene odvoza, to mora subvencionirati iz proračuna, onda nema više novca za subvenciju cijena vrtića. Po meni bi bilo logično da bi se u ovim okolnostima našim obiteljima subvencionirati cijene vrtića, on subvencionira cijenu zbrinjavanja otpada. Svjestan je da cijena sada oko 200 eura, a ima stari ugovor još iz 2008. godine, koji je još važeći, gdje je cijena obrade 137 eura, a s obzirom da se ne želi vratiti na taj ugovor, pokušava zakamuflirati stanje i subvencijom do 1. siječnja 2024. godine smanjiti inflatorni pritisak i rast cijene. Od sutra, građani Varaždina imaju najveću cijenu odvoza otpada i cijenu vrtića u Hrvatskoj - istaknuo je Čehok.

Također je naglasio da će se ovakvom politikom potjerati i ugroziti mlade ljude. 

- Naglasili smo još 2021. godine u predizbornoj kampanji da će cijene porasti i da će građane oguliti i oderati. Neki će reći da se cijene vrtića logično dižu tijekom inflacije, ali se Bosilj u protekle dvije godine naplatio penala, troškova i kazni koje bi pokrile troškove za vrtiće. To je posljedica šlamperaja nesređenosti koja se vidi u svim poslovima grada - zaključio je Čehok.