Povodom Svjetskog dana voda organizirana akcija uređenja izvorišta Žgano vino na Ivančici

Varaždinske vijesti | 26.3.2019. u 13:50h | Objavljeno u Našim krajem

Radnici ivanečkih Ivkom voda, kojima su se pridružili i mještani Prigorca, proteklih su dana uredili okoliš i kaptažu izvorišta Žgano vino na Ivančici.

Pošto Ivanec izvore vode na Ivančici smatra svojim najvećim prirodnim bogatstvom, svake godine se u povodu obilježavanja 22. ožujka, Svjetskog dana voda, održavaju akcije uređenja jednog od više izvora na obroncima planine iz kojih se vodom prvorazredne kvalitete snabdijevaju Ivanec i okolna naselja.

4589.jpg

Središnja akcija provedena je u nedjelju, 24. ožujka, kada su se na odmorištu kod izvora Žgano vino uređivale nove klupe.

- Dotrajale ćemo zamijeniti novom građom koja je upravo stigla, a stolove ćemo očistiti brusnim papirom i nanovo obojiti. Ovo nam je uvertira u Zelenu čistku 13. travnja – kazao je gradonačelnik Milorad Batinić koji je i sam zasukao rukave, mještanima i radnicima Ivkoma pomogao u istovaru građe, a latio se i motorne pile.

4586.jpg

 

Dio većih zahvata proveden je uoči ove akcije:

- Radnici Ivkom voda proteklih su dana uredili samo izvorište i kaptažu te obnovili ispust. Žgano vino jedno je od najstarijih ivanečkih izvora koje je uređeno još 1934., s kapacitetom od 20 litara/sek., od čega je 15 za javnu vodoopskrbu, a ostatak se bočnim preljevom ispušta u okoliš. Voda s ovog izvora vrhunske je kvalitete - poručio je Ranko Zbodulja, tehnički rukovoditelj Ivkom voda.

 4587.jpg

 

U akciju su se uključili i mještani Prigorca, a došla su i djeca koja su rado pripomogla.

Dio planiranih radova na sječi raslinja i suhih stabala uz cestu toga dana nisu uspjeli obaviti jer su brojni posjetitelji prilaz zakrčili parkiranim automobilima. Pošto je prijetila opasnost da posječena stabla i granje oštete vozila, ova će se akcija održati nekom drugom prilikom.

4588.jpg

 

 

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci