Čehok o Špancirfestu: Uz cajke i pop brojke bi bile i veće, ali nama to ne treba

| 23.9.2019. u 11:37h | Objavljeno u Aktualno

Osim rekordnog broja posjetitelja od 300.000, ovogodišnji Špancirfest ostvario je i dosad najveći turistički promet od 40,1 milijuna kuna, što je 7,7 % više nego lani.

Prema podacima Porezne uprave Varaždin u ugostiteljstvu je ostvaren rast od 5,5 % u odnosu na prošlogodišnji festival, a u trgovini je tijekom deset dana održavanja festivala ostvaren 8,5 % veći promet nego lani.

Direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth ponovila je i ostale brojke koje su premašile prošlu godinu, a to je broj prodanih ulaznica na Vili Bedeković (41 % više nego lani) i čak 95 % više pregleda internetske stranice Špancirfesta tijekom kolovoza. Također je navela podatke o sigurnosti tijekom događanja.

- Sigurnost je na prvome mjestu i ove godine nije bilo većih problema. Policija je zabilježila dvije krađe, osam prekršaja i jedno postupanje prema odredbi obiteljskog zakona. U prometu su zabilježena 233 prometna prekrašaja i nije bilo niti jedne prometne nesreće. Komunanlni redari zabilježili su 141 obavijest o parkiranju na zelenim površinama. Od desetak intervencija Hitne pomoći najviše je bilo slučajeva vrtoglavice ili poteškoća zbog alkoholiziranog stanja te jedna fraktura ruke - navela je direktorica TZ-a na današnjoj konferenciji za medije u Gradskoj vijećnici.

O Festivalu je govorio i gradonačelnik Ivan Čehok, kao predsjednik TZ-a Grada Varaždina.

- Organiziramo Špancirfest s rekordnom posjećenošću i sve se više širi broj zemalja iz kojih dolaze posjetitelji, a da festival više ne radi u minusu. Riječ je o našim sredstvima i sve što radimo, radimo bez minusa i dugova, a 2016. godine naslijedili smo festival sa 750.000 kuna duga. Ne treba se zaletavati i moguće je napraviti koncept bez prevelikih financijskih ulaganja tj. s ulaganjima koja će se pokriti prihodima. Pokazalo se da je i bez zvučnih glazbenih imena, velikih headlinera, moguće postići isti efekt kao i prije - rekao je gradonačelnik napomenuvši da se razmišlja i o širenju festivala na druge lokacije izvan gradske jezgre, ali da pritom treba voditi računa o tome da se grad previše ne zaguši.

- Postoje ideje o velikom stage-u kod vile Oršić ili na stadinu Sloboda, i o tome trebamo svi zajedno razmisliti kroz javnu raspravu - najavio je Čehok napomenuvši da bi vjerojatno preko vikenda bilo i više ljudi da na stage-u nastupaju cajke ili pop pjevačice poput Maje Šuput ili Jelene Rozge.

- Imali bismo i više ljudi, ali nam to nije namjera, ne samo zbog glazbenog ukusa, nego i stoga što Špancirfest nije prvenstveno glazbeni festival, te bi to dovelo do kolapsa u gradu. Špancirfest ima svoj jasan profil i tu ne treba lutati - smatra gradonačelnik.

Označeno u